Занимљивости Издвајамо

ЧОВЕК ИЗ ШУМЕ ПРОНАШАО МИР У МАНАСТИРУ: Годинама је живео на ивици егзистенције, спасао се у православљу! (ВИДЕО)

А Александар? Он је и даље скроман, повучен и плашљив и свакодневно помаже на манастирском имању или у кухињи, али стиже и да прочита добру књигу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Некадашњи доктор оралне хирургије, Александар Пириватрић (51), због чудних животних околности провео је 15 година у шумама Чешке, а након што се почетком 2016. године вратио у Србију, за њега ће ускоро бити изграђен дом и то у манастирском дворишту.

Домаћа јавност за “шумског човека” чула је када је Телеграф, у сарадњи са српском амбасадом у Прагу, посетио место Крушне Горе, смештеном на 10 километара од града Теплица.

Тамо смо у нељудским условима затекли Александра, кога су у животу снашле разне муке, почев од тога да је остао без посла и стана, у међувремену се отуђио од и почео да се плаши људи, па све до тога да је породица из Србије намеравала да га прогласи мртвим.

Међутим, тужна прича сада је иза њега и све делује као да га чека светла будућност.

Први корак у том смеру направили су хумани људи и амбасада Србије у Прагу, али и отац Андрија из Манастира Свети Стефан у Сланцима који му је помогао да започне нову етапу у животу.

– Након што Центар за социјални рад заврши формално-правне ствари, за Александра ће бити изграђен објекат у оквиру манастирског имања како би му се за трајно решило стамбено питање – рекао је наш конзул у Чешкој, Стефан Томашевић.

А Александар? Он је и даље скроман, повучен и плашљив.

– Пријатније је овде него у Чешкој. Срдачнији су људи него у иностранству. Стабилнија је ситуација сада него што је била! – задовољан је он, док екипи Телеграф.рс говори како свакодневно помаже на манастирском имању или у кухињи, али стиже и да прочита добру књигу.

Додаје да му недостаје полусестра Слободанка коју није видео од детињства, али да је сада у контакту са њом.

Да подсетимо, Пириватрић је у Чешку отишао 1974. године, када му је било само девет. Тамо се школовао и нашао запослење (између осталог и у једној престижној прашкој болници), али је након одлуке чешких власти да се затворе стоматолошке ординације, он остао без посла. Без стана. Без породице. без струје, воде и нормалних услова за живот.

У шуми, са једним оброком дневно, преживљавао је овај Србин, све док га није пронашао локални житељ Петер Сливне. Он га је помагао годину дана, а на крају и испратио назад у Србију.

Видео о шумском човеку после годину дана боравка у родној земљи, погледајте овде:

Извор: Телеграф.рс