Србија

ЧУДО У СРБИЈИ: Ватрена стихија прогутала ЦЕО СТАН, а само ИКОНЕ ОСТАЛЕ НЕТАКНУТЕ

Све у стану је потпуно уништено. Ватра је све прогутала у неколико минута. Све наше ствари, одећа, обућа, кревети, рачунар, шпорет, кућни елементи, ма буквално ништа није остало употребљиво, прича за СрбијаДанас Дејан Рајковић, отац троје деце (старе 3, 6 и 8 година) коме је стан у коме је боравио изгорео у само неколико минута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дејан нам стан у коме је живео са супругом и децом као подстанар показује са невероватном мирноћом. Иако су му све ствари, укључујући и личне успомене на досадашњи живот, потпуно спаљене, он то прихвата као вид судбине, Божије воље. Главни проблем му сада представља где да пронађе 10.000 евра за реновирање потпуно уништеног стана, пошто је дужан да свом станодавцу надоканди штету.

– Били смо у цркви, као и сваке недеље што одлазимо, и вратили смо се најнормалније у топли дом. Ја сам потом отишао да радим, држим часове математике и физике, Супруга је остала сама са децом и све је било у реду. Међутим, деца су у једном тренутку повикала “мама, ватра!” Када је ушла у собу видела је да калорифер гори, али и да се пожар шири на собу. Узела је у том моменту шерпу с качамаком са шпорета, што јој је прво било при руци, и полила на ватру. Одмах потом је дограбила и зимске јакне и чаршав да баци преко тога, али већ је било прекасно. Ватрогасци су установили да се калорифер запалио услед неког кратког споја. Није био стар, можда неких пет, шест месеци, уредно купљен у радњи. Још је био у гаранцији, али сада то не можемо да докажемо јер је све спаљено – објашњава Дејан.
Иконе сачувао Бог

Ватра је све прогутала, од техничких уређаја, кухињских елемената, кревета, зидова, па до књига, посуђа… Стравичан пожар преживеле су једино иконе.

– Ватрогасци су констатовали да овакву штету може да направи само екстремна ватра од преко 1.200 степени Целзијуса. Све је уништено, али су иконе и један крст остали читави. Не знам ни како, ни зашто. То је ваљда Божија воља или судбина. Само је битно да су ми жена и деца добро. У једном моменту су се од топлоте чак и врата заглавила, али су на крају ипак успели да изађу и да се спасу.

Дејан и његова супруга тренутно су незапослени и живе од социјалне помоћи, дечијег додатка. Кућни буждет додатно им напуни Дејанова зарада од часова математике и физике које држи приватно, али је све то недовољно за нормалан живот.

– Газда стана ће сачекати, разуман је човек, али је проблем што ми сада немамо 10.000 евра, колико је речено да би коштало реновирање.. Ми смо и пре овог пожара били у минусу, а камоли сада. Многи људи које уопште нисам познавао су нам помогли. Један свештеник нам је поклонио шпорет, а један човек нам је дао потпуно нову, тек купљену, одећу за децу, што нам је много значило у првом тренутку. Пријатељи су скупили новац да нам плате једну кирију у новом стану.

Свака помоћ добродошла

Највећи проблем Дејану представља то што не зна коме да се обрати за помоћ.

– Пробао сам код многих хуманитарних фондација, пошто смо и ја и супруга незапослени, али нисам имао успеха. Неке се чак нису ни удостојиле да ми одговоре. Није ми пријатно што на овај начин тражим помоћ, али немам друго решење. Из стана смо изашли само у ономе што смо имали на себи. Добри људи су нам обезбедили одећу и нови кров над главом, али морамо да надокнадимо штету у изгорелом стану. Нама је сада сваки вид помоћи добродошао – закључује Дејан.

Уколико можете да на било који начин помогнете породици Дејана Рајковића јавите му се на телефон 064/18-66-011 или уплатите новчану донацију на жиро рачун:
динарски: 205-9001020679580-29
девизни: RS35205903102310519086, SWIFT-BIC: KOBBRSBG
Извор: Srbija Danas / Vlada Živanović