Здравље

Чувајте се! Ово је шест знакова срчаног удара

Симптоми инфаркта могу да се јаве и месец дана раније, али многи на њих не обрате пажњу. Мушкарци су склонији боловима у грудима, а жене најчешће искусе тешкоће у дисању
БОЛЕСТИ срца су водећи узрок смрти у земљама развијеног света, а инфаркт је смртоносан у чак 30 одсто случајева. Често може да дође и до изненадне смрти у недељама након стабилизације пацијента услед срчаног удара. Код инфаркта долази до оштећења мишића срца, што ствара трајан ожиљак на органу.

Тај део срца може постати електрички нестабилан и произвести аритмију која може угрозити живот – вентрикуларну тахикардију и вентрикуларну фибрилацију. Управо из тих разлога важно је на време уочити знакове претећег срчаног удара како би се он спречио или барем умањио, па тако и спасао човеков живот.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према медицинској статистици, већина људи који су доживели инфаркт имала је симптоме и до месец пре инцидента, али већина на њих није обраћала пажњу. Док су мушкарци склонији боловима у грудима, жене најчешће искусе тешкоће у дисању.

Код мушкараца се могу појавити и проблеми с ерекцијом, чему је кривац сужење крвних судова. Чак две трећине њих су то приметиле пре застоја срца. Жене (њих око 70 одсто) склоније су осећању снажног и дуготрајног умора, чак неколико недеља пре удара. Ако срчани мишић не ради како треба, то може узроковати и отицање ногу, па и на то треба обратити пажњу.

Обратите пажњу на ових шест знакова који се могу појавити и месец пре срчаног удара:

1. Умор

Ако се артерије сузе, срце прима мање крви него што је навикло, због чега ради много теже. То је разлог зашто се осећате уморно и поспано све време.

2. Кратак дах

Ако срце добија мање крви, то значи да ће плућа добијати мање кисеоника него што је нормално. Имате ли проблема с дисањем, што пре посетите доктора, јер то може значити да се приближава време срчаног удара.

3. Слабост

Ако тело ослаби, тј. осећате слабост, то је зато што одједном артерије постану уске и не допуштају крви да циркулише исправно. Тада мишићи не добијају оно што им је потребно и може се догодити да се срушите.

4. Вртоглавица

Слаба циркулација кривац је и за то што је проток крви у мозгу ограничен, а то је врло опасно по живот. У таквој ситуацији осетићете вртоглавицу и збуњеност. Не игноришите овакве знакове.

5. Притисак у грудима

Ако имате ране симптоме срчаног удара, вероватно ћете осетити и немир у грудима, мањи бол или повишен притисак. То ће бити све чешће како се ближи дан срчаног удара.

6. Симптоми грипа

Ако се осећате као да имате симптоме грипа или прехладе, могло би да се ради о најави срчаног удара у блиској будућности. Многи људи који су преживели удар касније су рекли како су неколико дана раније имали такве симптоме, нпр. кашаљ и грозницу.

Извор: Novosti.rs