Србија

ДА ЛИ ЋЕ СВЕТ САДА ПОВЕРОВАТИ: Представљен извештај о мукама Срба у Хрватској

Прошлу годину у Хрватској обележила је политичка нестабилност, праћено порастом националистичке реторике и говором мржње посебно према Србима
У Хрватској и даље има дискриминације националних мањина, а Срби повратници суочавају се са проблемом повраћаја имовине, пише у извештају Амнести интернешнела за 2016. годину. Такође, у извештају се наводи да је право на употребу мањинских језика и писма и даље политизовано и неспроводи се.
Како је пренела Хина позивајући се на Ројтерс, Амнести наводи да је раздобље политичке нестабилности пред крај године било праћено порастом националистичке реторике и говора мржње посебно према Србима, избеглицама и мигрантима.

Томе у прилог говоре и дешавања у последњих десетак дана. Наиме, најпре су у Загребу нападнути навијача Партизана, затим је нападнут Душан Ковачевић, оснивач и организатор фестивала Еxит, са женом и две бебе, да би на крају био организован и анти-српски куп у центру града.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У извештају ове светске организације се наводи и да су Роми упркос напорима хрватских власти да унапреде њихову интеграцију и даље суочени с знатним препрекама у приступу образовању, здравственој заштити, становању и запошљавању.

Услови за пријем миграната, како се наводи, у Хрватској су углавном били прикладни, али се додаје да није било доследне дугорочне политике њихове социјалне интеграције

Извор: Telegraf.rs/Tanjug