Србија

ДА ЛИ ЈЕ ОВО МОГУЋЕ?! ТАЧИ КУПУЈЕ СРБЕ: Формирање војске на Косову!

Хашим Тачи не одустаје од формирања оружаних снага Косова, али да би му се план остварио, потребно је да у парламенту за промену устава која би тако нешто омогућила гласа и најмање две трећине посланика других заједница на КиМ, што значи да Приштина без подршке српске листе никада неће добити своју војску.

Loading...

Интересантно, већ за сутра је заказано заседање парламента у Приштини, када ће се расправљати и о трансформацији безбедносних снага Косова у оружане снаге. на питање плаши ли се да би косовска влада, односно Хашим тачи, могла да новцем или претњама појача притисак на посланике српске листе како би гласали за формирање оружаних снага Косова, Далибор Јевтић, министар за заједнице и повратак у косовској влади, за „Ало!” поручује:

Французи сутра одлучују о Харадинију

Француски суд ће сутра донети одлуку о томе хоће ли Рамуш Харадинај бити изручен Србији, где ће му се судити за ратне злочине, или ће одбацити захтев Београда. Некадашњи комадант ОВК је у више наврата истакао да ће очекује да ће га суд у Калмару пустити.

– До притисака може да дође, то је део политичког фолклора на овим просторима. Међутим, након последњих покушаја да се српска подели на исти начин таква могућност је смањена и у овом тренутку искључено је да неко из српске листе на такав начин преговара и обећава било шта – навео је Јевтић.
Да се нешто дешава, индиректно је потврдио и Кадри Весели, председник косовске скупштине, који је најавио да је формирање војске Косова реалност.

Председник косовске скупштине, који је најавио да је формирање војске Косова реалност.

– Процес одлучивања у косовској скупштини о трансформацији није толико важан колико је важно инвестирање у оружане снаге како би се снабделе потребним оружјем, а то је могуће само кроз сарадњу с међународном заједницом – рекао је Весели и додао да је о томе разговарао и у Пентагону.

Бомбе у Ораховцу и Митровици

Да и један дан на КиМ тешко да може да прође без инцидената, најбоље показује то да је у непосредној близини цркве у Ораховцу пронађена бомба, а експлозивна направа је откривена и у северном делу Косовске Митровице, док су јуче у пожару у том граду изгореле изгореле просторије опозиционог покрета „Отаџбина” и друштва рускосрпског пријатељства „Шчербин”, који се налазе у близини главног моста и реке Ибар. Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, осудио је, како се изразио, нови талас застрашивања и напада” на Србе.

– Оно што се дешава на терену у супротности је са оним што причају представници Приштине, а то је залагање за мир. Зауставите насилнике и албанске екстремисте који прете и угрожавају безбедност. Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га, ал’ зубе поломи – рекао је Ђурић

У међувремену се огласио и Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, који је подсетио да се и у прошлости дешавало да неко покушава да поткупи и подели српску листу.

– Део плана је био да се Београд искључи из процеса дијалога у Бриселу како би интереси косовских Срба били додатно поткопани. сада се видело због чега је неко покушавао да поткупи и подели српску листу, да се дође до ситуације у којој Срби неће наступати у координацији са Београдом. Али тај сценарио је пао у воду. Мислим да је томе знатно допринело то што је председник Владе изашао у јавност и обелоданио у каквој се ситуацији налазимо и шта се дешава – рекао је Ђурић.

СКУПШТИНА КОСОВА

– 120 места

– 20 места за представнике осталих заједница

– 10 места Српска листа * За промену устава потребно је да гласају ЗА две трећине албанских посланика и две трећине посланика других заједница

 

Извор: Alo.rs

Loading...
loading...
loading...