Издвајамо Православље

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ТРИФУН: Ако урадите ЈЕДНУ СТВАР, наћи ћете љубав свог живота (ВИДЕО)

Постоји веровање, ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година, ако је ведро, година ће бити сушна и неродна

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Православни верници и Српска православна црква данас обележавају Светог Трифуна. Овај светац, Свети Трифун, живео је у 3. веку нове ере у Малој Азији. Легенда каже да је имао чудотворни дар лечења и да је њиме успео да “од злог духа” излечи ћерку римског цара Гордија.Овог светитеља у Србији највише славе виноградари јер се верује да ће им он заштитити винову лозу од свих инсеката и болести. Уколико желите да нађете љубав свог живота урадите следеће:

Уђите у двориште цркве, или сопствено двориште у поноћ. Баците семенке (попут семенки сунцокрета) преко вашег рамена изговарајући следеће:

“Распршавам ово семе заљубљен/а,
Ово семе посејаћу у љубави,
Ти, која си моја права љубав,
Дођи по мене и остани док расте,
Баш као и моја љубав према теби”

Српска православна црква, верујући у чудну моћ молитвеног заступништва светог мученика Трифуна, установила је нарочити молитвени чин, који се врши са њивама, баштама или виноградима. Свети Трифун се сматра заштитником пољских усева.

Постоји веровање, ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година, ако је ведро, година ће бити сушна и неродна. Светог Трифуна славе и гостионичари, а он је и заштитник града Котора.Верује се да после овог дана зима полако почиње да попушта – то Свети Трифун на свој празник пободе у земљу угарак и снег почне да се топи.

Свети Трифун слави се као крсна слава, а нарочито међу гостионичарима. Стари обичај каже да кафеџије, ако желе да им посао добро иде и наредне године, данас ниједном госту не смеју да наплате вино.Зато, пожурите у кафане и подсетите власнике на ову традицију!

Свети Валентин никако не може бити замена за светог Трифуна јер је реч о два потпуно различита свеца.

 

Извор: srbijadanas.com