Издвајамо Србија

ДОДИК: Бошњачки лидери желе Србе да виде понижене и дотучене!

Фото: Јутјуб

БАЊАЛУКА – Председник Републике Српске Милорад Додик позвао све из РС, и власт и опозицију, да се окупе око одбране интереса РС, која најаву боШњацких лидера о ревизији тужбе мора да схвати као поруку целокупном српском народу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је антисрпско одржавање лажне представе о геноцидности Срба и морамо да то „скинемо“, не због нас самих данас и ове генерације, него због будућих генерација нашег народа који ће живети овде, па и у целом свету“, истакао је Додик.

Он је рекао да је у четвртак обавио разговор са већином лидера из РС у настојању да се изгради атмосфера политичког заједниШтва, након одлуке политиЧког Сарајева о ревизији пресуде по тужби против Србије, те додао да је због тога важно и одржавање посебне седнице Народне скупштине која је добро место да се артикулишу ставови за јединствено деловање.

„Остало је да наставимо тај разговор и да се у понедељак чујемо у још једном кругу и да видимо да нешто пре посебне седнице Народне скупштине Српске моделирамо политички оквир за деловање свих из Српске“, рекао је Додик, пренели су бањалучки медији.

Додик је рекао и да бошњачки лидери желе да виде Србе „понижене и дотучене“, што не може бити позив за било какву сарадњу, и навео и да Србија мора да схвати да Бошњаци и политичко Сарајево нису БиХ, као и да је БиХ, која се у Србији представља преко Изетбеговића, у ствари, само неколико кантона Федерације БиХ под политичком контролом лидера СДА.

„Србија нема проблем са Републиком Српском, која је 49 одсто територије БиХ, нема проблем ни са кантонима где живи хрватски народ. Србија има проблем искључиво са кантонима које представља Изетбеговић, а та БиХ коју он представља – не постоји“, рекао је Додик, преноси РТРС.

Према његовим речима, у правном смислу су мали домети те одлуке, коју су бошњачки лидери донели на саветовању у Сарајеву, на иницијативу члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, као и да треба очекивати да надлежни суд то одбије, али да „политички и морално“ искључује било какву платформу грађења поверења у БиХ.

Како је оценио, сада је потпуно јасно да је политичко Сарајево антисрпско.

„Није само реч о лажној причи о тужби, која није ни легална ни легитимна, него о потреби политичког Сарајева да се окупи како би Србима нанело штету, макар и минималну“, рекао је Додик и додао да је „то друштво за сукобе“, које се јуче окупило у Сарајеву, апсолутно „на фону бошњачко-муслиманске политике из раних деведесетих година прошлог века“.

Додик је казао и да то мора бити наук за оне Србе у БиХ који још верују у сарадњу и навео да Срби морају да направе нови приступ односима у БиХ, и да изгубе сваку илузију о постојању могућности коректног приступа „према њима“. „Морамо се вратити базично Републици Српској, њеној снази и њеним правима, окупљати се у Српској… Поштујемо дејтонски оквир и немамо разлога да поштујемо било шта друго“, рекао је Додик.

Извор:РТРС