Издвајамо Србија

ДОДИК ПОРУЧИО: Не могу се сва национална питања решавати на штету Срба, ми морамо имати државу тамо где смо већина!

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је да Срби имају легитимно право да истакну своје захтеве, те нагласио да се не може очекивати на Балкану да буду решена сва национална питања других народа, а да српско народно питање остане распарчано у неколико земаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додик је за Спутњик рекао да поштује међудржавне границе, али да тражи да се поштују и ентитетске границе у БиХ јер су оне део онога што пише у Дејтонском споразуму.

О предлозима бивших званичника и амбасадора са Запада за прекрајање граница на Балкану, Додик је рекао да није никакво чудо да говоре једно кад су овде, а друго кад оду.

„Али, оно што остаје овде јесте нама навучена луђачка кошуља коју ми овде треба да распетљавамо. Дакле, очигледно је да је мултикултурализам пропао, и то нисам ја рекао. То је рекла и (Ангела) Меркел, (Дејвид) Камерон, то говоре многи други“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, мултинационалне и мултитериторијалне организације су у кризи, као ЕУ, и све сложене земље, као што се види у Шпанији и Британији. Много се ствари променило, каже, а овде се покушава држати залеђени концепт од прије 30 година.

„Ако покушате да наметнете дијалог о томе, ви сте националиста, популиста. У суштини читав свет се драматично мења, а у овом делу југоисточне Европе, који је био рефлекс те оптимистичне Европе и западног света, се не доводи у питање ниједна ствар која је тада наметнута насиљем“, истакао је Додик.

Председник Српске је рекао да он и даље остаје на својим позицијама у којима не може да схвати да је неко у процесу распада Југославије прихватио и моделирао распад те земље, а да је у БиХ која је била синоним за Југославију, оставио исте народе који нису могли да се договоре на нивоу бивше Југославије и рекао: „Ви Срби, Хрвати и муслимани, који нисте могли на нивоу Југославије да сарађујете, сад има да ћутите и да сарађујете на нивоу БиХ“.

„То није моја заблуда, ја сам имао заблуду и она је била Југославија. И нисам једини у томе. Та заблуда је највећа заблуда српског народа у новијој политичкој историји. Али, кад смо дошли у позицију да Југославија не постоји и кад знамо да БиХ као таква никада није постојала као засебна држава кроз историју и увек је била део већих конгломерата, монархија и да никада није имала самостални статус, ми се сада вежбамо 20 година зато што је неко по канцеларијама по Западу рекао ово морамо’’. Морамо да покажемо да може, а у исто време ти исти принципи мултиетничког друштва им пропадају по Западу“, истакао је Додик.

Он је рекао да је веома свестан да постоје утврђене границе, али постоје и у оквиру БиХ ентитетска разграничења.

„Не можете очекивати на Балкану да решите сва национална питања других народа, а да српско народно питање остане распарчано у неколико земаља и да покушавате у свакој од тих земаља унилатерално да наметнете решење које је у суштини антисрпско. Рушење Дејтона од стране међународне заједнице у БиХ је антисрпска активност коју међународна заједница спроводи све време. Ми нисмо имали ништа против Дејтона, али јесмо имали против интервенције странаца“, истакао је Додик.

На питање да ли се може рећи да ће бити мира на Балкану кад се ријеши српско национално питање, Додик је рекао да ни он нити Срби не прете миру.

„Али, Срби имају легитимно право да истакну своје захтеве. Суочени сте, рецимо, на Косову с чињеницом да се мора решити албанско питање, али очигледно да нико неће да постави српско питање на самом Косову“, рекао је Додик.

„Хипотетички говорећи, простор у коме би се организовало да Бошњаци имају своју државу у којој су доминантна већина, Срби имају своју у којој су доминантна већина, Хрвати своју, Албанци своју делује да би могло да буде најбоље могуће решење за дугорочну стабилност“, нагласио је Додик.

Коментаришући изјаву директора Канцеларије за југоисточну Европу у Стејт депарменту Метјуа Палмера, који је рекао да одлука о увођењу санкција Додику представља „одговор на његове сталне антидејтонске активности и изјаве“, председник Српске је позвао Палмера да покаже једно мјесто где је кршио Дејтон.

 

Извор: Срна