Србија

Дојче веле: Састанак Београда и Приштине ЈЕ ПРОПАО

Састанак највиших званичника Београда и Приштине у среду увече у Бриселу „у потпуности је пропао и није донео никакве резултате, јавио је Радио „Дојче веле“ на албанском језику.
„Дојче веле“ наводи, позивајући се на неименоване изворе, да, „осим билатералних састанака са посредницом ЕУ у дијалогу Федериком Могерини и једне заједницке фотографије због домаћина и јавности, међу делегацијама није било озбиљног разговора, јер су им позиције у потпуности супротстављене“.

– Састанак је био веома лош и без икаквог резултата. Стране се нису договориле о наставку дијалога и нису одредиле датум када би поново могле да се састану – пренео је „Фојче веле“ речи свог извора из дипломатских кругова, не наводећи друге детаље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тањуг, међтим, сазнаје да је српска делегација прихватила све предлоге Европске уније за мирно решавање ситуације у Митровици, која је, иначе, била једна од тема разговора.

Договора ипак није било, а на српској страни, како се сазнаје, остаје „страховање да Пришšтина није одустала од идеје о тоталном нападу на Србе на Косову и Метохији“.

О чему се ћутало у Бриселу?

У извештају са синоћњег састанка коме су присуствовали председници и премијери Србије и Косова, Томислав Николић, Александар Вучић, Хашим Тачи и Иса Мустафа, „Дојче веле“ истиче да су се делегације Београда и Приштине растале без планиране вечере и речи за јавност. Тако су разговори у оквиру дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, добили још једну „ванредну“ ситуацију.

„Тактика или одсуство консензуса? Николић је претходно рекао да Заједница српских општина може да функционише независно од Приштине. Да ли то значи да су због става Пришšтине исцрпљене све могућности да две стране додју до напретка, који ЕУ и даље види као могућ, а Могерини као кључан предуслов за ‘очување мира и напредак ка ЕУ’ или напретка нема, како је то проценио председник Србије Томислав Николић уочи дијалога, јер се ушло у фазу ‘када је све теже доносити било какву заједничку одлуку'“, пита „Дојче веле“.

Радио наводи да се, можда, разлог несвакидашње тишине лидера Србије и Косова може наћи у реченици коју је председник Србије рекао непосредно пред почетак састанка у Бриселу:

„Улазимо у фазу када је све теже доносити било какву заједничку одлуку, примакли смо се томе да све следеће што дамо, представља велики губитак за Србију“, оценио је председник Србије Томислав Николић. Николић је истовремено нагласио и да ће Београд од сада инсистирати на да главна тема дијалога буде Заједница српских општина са чијим формирањем у Приштини отежу.

Заједница мимо Приштине?

Формирање и статут за једне „Заједнице“, а за друге „Асоцијације“ представља највећи камен спотицања у оквиру примене Бриселског споразума. Србија тражи успостављање Заједнице општина са већинским српским становништвом на Косову која ће имати извршна овлашћења и тако вратити Србима на Косову могућности да одлучују о својој судбини. Косово инсистира на Асоцијацији која ће према косовским законима бити у равни са невладиним организацијама.

„Дојче веле“ наводи да, Док званични Београд пориче и могућност разговора о независности Косова, Приштина пориче могућност било какве врсте аутономије Срба на Косову и истиче да је то можда и суштинско питање у оквиру нормализације односа Београда и Приштине и не треба да чуди што је оно и даље отворено, без заједнички јасно дефинисаног решења, а чини се и без начина да се објасни јавности којим се путем уопште може до решења.

„Ако Приштина мисли да може да обавља све своје функције независно од Београда, Заједница српских општина може да обавља своје функције независно од Приштине“, рекао је Николић на питање новинара ДW пре састанка.

„То што смо чули од господина Тачија, да је Косово заокружило независност, то су приче за приштинску јавност. (…) Дегутантно је у 21. веку рећи да си уз помоћ бомбардовања НАТО дошао до независности“, додао је Николић.

ЕУ неутрална

Представници ЕУ ипак тврде да виде пут напред за Београд и Приштину и бирократски га описују као „препознато залагање и политичку вољу обе стране у процесу“. Висока представница ЕУ се у саопштењима поводом дијалога до сада увек држала неутрално. И после ноћашње рунде разговора, који су јавност овога пута уместо у дилеми оставили у мраку, Могеринијева се у писаном саопштењу захвалила председницима Тачију и Николићу, као и премијерима Мустафи и Вучићу на „отвореној и конструктивној дискусији“.

„Дијалог је веома важан процес за Србију и Косово, али и за регион и ЕУ. Напредак у нормализацији односа је кључан за очување мира и напредак ка ЕУ. То је кључно за Европу и регионалну стабилност“, нагласила је Могерини.

За почетак прећи мост и зид

„Дојче веле“ наводи да би много тога могло да буде јасније данас, када се, како обично бива, лидери Србије и Косова обрате домаћим јавностима. У Бриселу кажу да нове резултате у дијалогу очекују до краја месеца, када би Србија требало да добије подршку чланица ЕУ за отварање нових преговарачких поглавља, а чланице потврду конкретног напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

Тај конкретни напредак у овом тренутку би могао да буде и коначно решење за само један мост и један зид у Косовској Митровици. А преко зида и моста се и даље трага за поверењем и фамозном „нормализацијом“.

Дневник „Епока е Ре“ тврди да су лидери Београда и Приштине разговарали о зиду у северној Митровици, Заједници српских општина и споразуму о правосуђу.

Извор: Tanjug