Србија

Ерјавец испоставио Дачићу списак: Ево шта све Словенија тражи да јој Србија врати још из времана СФРЈ

Односи Словеније и Србије су добри, две државе имају низ заједничких интереса, а наставља се и успон трговинске размене која је лани износила једну милијарду евра, оценили су данас у Љубљани министри спољних послова Србије и Словеније Ивица Дачић и Карл Ерјавец.
Словенија од Србије очекује да ће јој у оквиру сукцесије бивше Југославије вратити међународне споразуме и архивску грађу која је у Београду, а односи се на Словенију, да ће се наставити поступак раздеобе дипломатских објеката некадашње СФРЈ те да ће се у Словенију вратити уметничка дела словенских аутора која су остала у Србији, казао је Ерјавец, пренела је Хина.

Кад је реч о проблемима сукцесије и расподеле заједничке имовине и докумената, Србија и Словенија задњих су година направиле помак с мртве тачке и настављају да решавају отворена питања, казао је Дачић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Словеначки шеф дипломатије Ерјавец је рекао да његова држава чврсто подржава Србију на њеном путу у Европску унију, а Дачић да се обе државе међусобно подржавају и кад је реч о кандидатури у међународним организацијама и решењу билатералних отворених питања, а потврдили су и да су разговарали о питању илегалних миграција те стању у региону и односима са суседним државама.

Ерјавец је рекао да је заједнички констатовано да имају неке заједничке проблеме у одређивању питања са суседним државама, посебно с Хрватском у вези одређивања границе.

– И ми имамо одређениих проблема с Хрватском који нису тако мали, а један од тих проблема се, као и ваш, односи на границе. Ипак, ми још нисмо дошли до те фазе да би ишли на арбитражу – казао је Дачић.

Иначе, Дачића су у Љубљани примили највиши словеначки званичници председник владе Миро Церар и председник парламента Милан Брглез.

Извор: Tanjug