Издвајамо Србија

ЕУ након блокаде „Јужног тока“ блокира и други за Србију веома важан пројекат брзе пруге Београд-Будимпешта

ЛОНДОН – Европска унија испитује план изградње брзе пруге измедју Београда и Будимпеште, у оквиру кинеског железничког пројекта „Један појас, један пут“, због могућег непоштовања европских прописа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европски званичници изјавили су за да се испитује финансијска одрживост 2,89 милијарди долара вредне пруге и да ли се тиме крше закони ЕУ према којима за велике саобраћајне пројекте морају да буду расписани јавни тендери.

„Службе комисије процењују усклађеност пројекта са законима ЕУ. У току је дијалог с националним властима“, изјавила је портпаролка Европске комисије.

Брза пруга, дуга 350 километара, која би повезала главне градове Србије и Мађарске, предвиђена је пројектом кинеског председника, вредним 900 милиона долара, чији је циљ изградња инфраструктуре и повезивање Кине с Европом, Блиским истоком и Африком.

Истрага Европске комисије је више усмерена на Мађарску, пошто као чланица ЕУ мора строго да се придржава европских закона о набавкама, док за Србију, као кандидата за чланство, важе блажа правила, наводи ФТ.

Непоштовање европских закона о тендеру може бити кажњено новчаним казнама и налогом да се спроведу процедуре којима би се поништиле повреде прописа.

„Ако се испостави да су Мађари доделили уговор о јавним радовима одређене величине без тендера, онда ће наравно прекршити законе ЕУ“, изјавио је високо европски званичник.

За мађарски део железнице до сада није објављен никакав уговор, али споразум Мађарске и Кине од прошле године предвиђа да компаније које одреде две владе треба да „сарађују у развоју“ пројекта.

Мађарска влада је саопштила да је потписала споразуме с Кином, укључујући анекс у којем се објашњава на који начин је пројекат усаглашен са законима ЕУ, после консултација с Бриселом.

Брза пруга, којом би време путовања измедју српске и мађарске престонице био скраћен са осам на три сата, има велики значај и зато што је део експресне линије копно-море која би повезала Кину с грчком луком Пиреј коју су Кинези купили. Пекинг се о изградњи те линије договорио с Мађарском, Србијом и Македонијом 2014.

 

Извор: РТВ.рс