Издвајамо Србија

Европска унија послала ЈАСНУ И ОШТРУ поруку Додику

Детаљно пратимо развој ситуације и, у случају даље ескалације, консултоваћемо се с нашим партнерима у ЕУ о одговарајућим даљим мерама

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чланице ЕУ пажљиво прате поступке председника Републике Српске Милорада Додика након што су му САД због кршења Дајтонског споразума наметнуле санкције. Уколико не промени досадашње понашање, чланице ЕУ спремне су да и саме предузму одговарајуће мере, изјавио је британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон.

– САД су послале јасну поруку Додику да је његово кршење владавине права и Дејтонског споразума дестабилизирајуће и неприхватљво – казао је Фергусон потврђујући како и Велика Британија дели америчку забринутост.

САД су у јануару Додика ставиле на “црну листу” особа којима се замрзава имовина, а свим америчким грађанима је забрањено да с њим послују. Та мера била је одговор Вашингтона на Додиково оспоравање ауторитета Уставног суда БиХ и организирање незаконитог референдума о дану РС, што је оцијењено као изравно кршење Даyтонског споразума.

Иако је било најава како би се на сличне мере могле одлучити чланице ЕУ, Фергусон је казао како је за сада Унија “одабрала да остави отворена врата за повратак Додика на конструктивнији пут” те да се надају да ће он то и учинити.

– Детаљно пратимо развој ситуације и, у случају даље ескалације, консултоваћемо се с нашим партнерима у ЕУ о одговарајућим даљим мерама – казао је британски амбасадор, а преноси сарајевско “Ослобођење”.

Фергусон је истовремено упозорио да Додик није једини проблематични политичар у БиХ, нити једни извор нестабилности која прети тој земљи.

Рекао је да истакнути политичари из сва три народа, када посежу за националистичком реториком намењеној унутрашњој употреби, заборављају да се то чује и изван граница БиХ. Како је казао, реч је о политичарима којима је “угодније да провоцирају него да напорно раде”.

Коментаришући захтеве који долазе с хрватске стране, односно из ХДЗ БиХ, за територијалним преуређењем БиХ, Фергусон је казао како је тиме разочаран, јер би пажњу ваљало усмерити на питања попут државних и социјалних реформи.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг