Србија

Где у Србији заврши ОГРОМАН новац из Европске уније, а шта нам даје Русија

У протеклих 16 година Србија је из фондова Европске уније добила више од три милијарде евра бесповратних средстава како би лакше спроводила реформе и постала уређеније друштво, што је нужан услов да постане чланица Уније.
Области у које се новчана помоћ улаже су разне, од економског и друштвеног развоја, преко јачање капацитета институција, пољопривреде, здравства, образовања, до прекограничне сарадње и других области.
Планирано је да до 2020. сваке године добијамо око 200 милиона евра бесповратне помоћи, пише РТС.

Помоћ српској пољопривреди

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новац из европских фондова слива се и у српску пољопривреду. У нишком округу успели су да га добију и пољопривредници из Удружења „Ратар-К“. Њих 42 ће поклоњених 40.000 евра уложити у опремање сушаре и хладњаче. Очекују вишеструку корист.

– Моћи ће да повећају цену тог производа, биће заштићени од оног варијабилног сегмента, јер сви знамо да немамо заштићену цену откупа у Србији – каже Анита Илић из Удружења пољопривредних произвођача „Ратар-К“.

Обуке за запошљавање

Материјалну подршку Европске уније више пута су користили и у Прокупљу. То је једна од 10 општина са југоистока и југозапада Србије која је добила бесповратна средства за пројекат обучавања и оспособљавања теже запошљивих категорија становништва. Са 70 посто финансира га Унија, а Општина Прокупље учествује са 30 одсто.

Циљ пројекта је да млади људи који немају никаквог радног искуства, који су млађи од 30 година, похађају обуку, односно да заврше стручну праксу код послодаваца и, ако се покажу, да на крају добију и стално запослење – рекао је Александар Симоновић, председник Општине Прокупље.

Пола милијарде уложено у енергетику

У протеклих 16 година Европска унија је, рецимо, само у реформу наше енергетике уложила више од пола милијарде евра, у образовање 86 милиона. Јачају се институције, инфраструктура, прекогранична сарадња.

– Велики приоритет ће бити заштита животне средине, на пример што се тиче нових објеката за пречишћавање отпада и отпадних вода – навео је Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији.
Ово је трећа година како је нашој администрацији указано поверење да сама управља делом фондова Европске уније. Одговорна је да сваки динар буде утрошен баш онако како је то планирано.

– Србија на врло ефикасан начин користи ова бесповратна претприступна средства – истиче Девенпорт.

Потребни стручњаци у институцијама

Европска комисија указује на то да Србија у државним институцијама мора да задржи стручњаке који знају како се користе фондови Европске уније.

– Неопходно је да ти капацитети и даље јачају, као и да се људи који раде у државној управи на тим пословима мотивишу да ту и остану и да се усавршавају – наглашава Ксенија Миленковић, директорка Канцеларије за европске интеграције.

ЕУ највећи донатор

Европска унија је највећи донатор бесповратне помоћи Србији. Од 2000. до 2015. од ЕУ добили смо три милијарде евра бесповратне помоћи, од САД око 679 милиона, од Немачке 350, а од Кине нешто више од девет милиона евра.

Руске донације непознаница

Иако је уврежено мишљење међу грађанима Србије да је Русија међу највећим донаторима, ситауција није баш таква, а износ донација непознаница.

Наиме, Информациони систем за координацију развојне помоћи у Србији функционише тако што донатори самостално достављају податке о помоћи, на добровољној основи, али Русија те податке није никада достављала.

Поплаве – највише од ЕУ

Осим што добија новац кроз разне фондове од ЕУ, Унија је била међу првима која је помогла Србији када су је у мају 2014. задесиле катастрофалне поплаве.

Тада су одмах послати тимове специјалаца и хуманитарну помоћ, а обезбеђено је и више од 170 милиона евра помоћи.

Прекогранична сарадња

Део европских ИПА фондова које Србија користи намењен је и прекограничној сарадњи, а идеја је таква да Србија заједно са суседима решава питања попут управљања отпадом, сарађује у областима културе, економије, туризма, саобраћаја…

Од 2014-2020. Србији ће у оквиру ових Програма бити доступно 260 милиона евра.
Извор: RTS/ Blic.rs