Србија

Или гласајте за СНС или град не да паре за клуб

Он им је уз извињење објаснио да у супротном клуб неће добити средства из градског буџета, па малишани не би имали где да тренирају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, одборници СНС у Вршцу осуђују Ожеговићев потез, напомињући да је он то урадио самоиницијативно. Ожеговић је скандалозни документ поделио на родитељском састанку одржаном 1. фебруара. Пред 30 родитеља рекао је да „ово први пут ради, али да је приморан на то“, јер у противном клуб неће добити средства, нити ће имати салу за тренирање. Замолио је родитеље да се потпишу и оставе број телефона, како би се изјаснили као сигурни гласачи.

Одборница Демократске странке у Вршцу Драгана Ракић каже за Данас да је документ добила од једног родитеља, али да нико од њих не жели јавно да говори о томе, јер се плаше.

– Неки родитељи су потписали документ, други су одбили. Рекли су ми да се тренер извињавао нагласивши да је приморан да то уради, јер ће клуб остати без средстава ако не буду подржали кандидата СНС. У Вршцу је таква ситуација да та странка има апсолутну власт. Од 45 одборника они имају 29. На изборима су добили 20 одборничких места, али је њих деветоро накнадно препознало енергију Александра Вучића па је „прелетело“ у СНС – објашњава Ракић.

Она додаје да је на недавном конкурсу за финансирање пројеката спортских клубова у Вршцу џудо клубу „Локомотива“ опредељено 500.000 динара, али да је питање да ли ће и тај новац добити.

– Уговор је направљен тако да ће исплата бити „у складу са приливом буџетских средстава у току године“. То значи да може да се добије и нула динара, односно да се не добије ништа – указује Ракић.

Како незванично сазнајемо, након што је документ изашао у јавност, у СНС-у су направили фалсификат документа где се у тачки 7 уместо за СНС, глас тражи за кандидата ДЈБ. Касније су променили причу, истичући да је за скандал крив сам тренер и да нико из владајуће странке није знао за његов потез.

– Средства су већ додељена на конкурсу и не разумемо зашто је Виктор Ожеговић тражио од родитеља да потпишу споран документ. Иначе, он сам је члан СНС. Сулудо је то што је урадио – поручују из вршачког СНС.

Виктор Ожеговић јуче није одговарао на позиве и поруке новинара Данаса.

Иначе, ово није једини скандал везан за расподелу средстава за спорт у Вршцу. Конкурс за пројекте је трајао недељу дана, што су представници одборничког клуба ДС и ДЈБ оценили као врло кратко време. Опозициони одборници поднели су иницијативу за поништавање решења, између осталог, и што је једном клубу опредељено више од 20 одсто укупно планираног буџета, а средства су дата и организацији која обавља делатност мање од годину дана.

– На ове примедбе, као и током целе седнице, одборници владајуће већине одговорили су онако како се у вршачкој скупштини никада није говорило и понашало – примитивно, личним увредама и омаловажавањем колега из опозиције, онемогућавањем реплика, искључивањем микрофона. У наредним данима су локални „медији“, а у ствари пропагандна гласила СНС, обмањивали јавност како опозиција жели да угаси клубове – наглашава Драгана Ракић.

Она додаје да је актуелна подела новца за спорт „очигледна злоупотреба буџетских средстава зарад политичких интереса власти“. Чланови одборничког клуба ДС – ДЈБ напомињу да џудо клуб „Локомотива“ у свом чланству има две државне првакиње, добре резултате, те да би у уређеном систему имао и помоћ државе.

– Али у накарадном схватању политике и поремећеном систему вредности, помоћ се условљава политичким услугама. Клубови, деца и родитељи, жртве су насилне власти. И претходне власти су сасвим сигурно примењивале овај механизам, али не памти се када је то било оволико огољено и примитивно. На крају, не треба заборавити ни штету коју овај случај наноси и у будућности, јер какве се то поруке шаљу младим спортистима, поручују из опозиционог одборничког клуба у Вршцу.

 

Извор: Danas.rs/K. Živanović