Србија

ИЗБАЧЕНИ НА УЛИЦУ: 500 породица остаје без крова над главом због измене закона?!

Око 50о породица које су животни век провеле у становима у својини других грађана, у опасности је да остане без крова над главом, упозорава Маја Нешић из Удружења грађана за заштиту права корисника станова у задужбинама.
Удружењу, које окупља заштићене станаре, каже, стигле су притужбе људи да су им судови непосредно пред доношење Закона о становању, у новембру и децембру, у убрзаним процесима, одузели станарско право по основу Закона из 1973. године.

Таква пресуда значи убрзано исељење и губитак права на стан за пресељење и откуп, што предвиђа нови Закон о становању – каже Нешић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Станару не остаје ништа друго него да се жали, али је исељен, без пардона.

Овим законом дефинисано је да грађанин који се уселио у стан у друштвеној својини на основу уговора о закупу стиче право да тај стан користи за задовољење личних и породичних стамбених потреба.

Поједини судови су тумачили да је овим ускраћено право на пренос станарског права на чланове домаћинства, дакле на супруге носилаца овог права и њихову децу рођену после 1973. године.

У Удружењу тврде да то није истина, јер је тек Законом из марта 1990. одређено да закупци не могу стећи право над станом у својини грађана. Најављују покретање поступака пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Извор: Telegraf.rs/Večernje novosti