Регион

ИЗЕТБЕГОВИЋ УПОРАН: „Не одустајемо, тужићемо Србију за геноцид!“

Бошњачки члан Председништва Бакир Изетбеговић не одустаје од ревизије тужбе против Србије за геноцид и тврди да није било захтева неких европских земаља да БиХ од тога одустане.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Само неколико дана пре истека рока за подношење захтева за ревизију тужбе БиХ против Србије, Изетбеговић за сарајевско Ослобођење тврди и да се овај процес не води против Срба као народа, већ против „Милошевићевог режима који је довео до почињења геноцида на територији Босне и Херцеговине“.

– Неке европске земље земље изразиле су знатижељу и, наравно, забринутост коју сви делимо, али није било захтева да се одустане – рекао је Изетбеговић упитан да ли је тачно да на њега неке европске земље врше притисак да БиХ не уђе у процес ревизије тужбе против СРЈ, односно Србије.

Он сматра да судовима треба препустити да раде свој посао и, како каже, утврде истину.

– Дозволимо једни другима да пред судовима тражимо правду за све жртве почињених злочина, без обзира на етничку или верску припадност жртава и починилаца злочинаца. У Босни и Херцеговини су се десиле ужасне ствари које не можемо гурати под тепих. Истину морамо прихватити ма каква она била и на њој градити будуће односе и будућност ове државе – казао је Изетбеговић.

„Нема будућности на лажима“

Каже да ће Срби и Бошњаци наставити да живе заједно, али „не можемо градити будућност на лажима, на непризнавању истине, на порицању злочина, на онемогућавању једни других да користећи легитимне правне механизме и средства, тражимо правду пред надлежним домаћим и међународним судовима“.

Будућност, додао је, морамо градити на здравим и чврстим темељима, а то су, према његовим речима, истина и правда.

– Од мене неки очекују да активно заустављам и напоре проф. др. Софтића и његовог правног тима да дођу до нових аргумената и чињеница на темељу којих би могао сачинити правно кредибилну апликацију за ревизију, да одустане од борбе за правду и истину, да изда моралне принципе зарад политичке прагме. Ако то не учиним, бићу, по њиховом мишљењу, одговоран за дестабилизацију политичких прилика – навео је.

Истиче да нема право да икога зауставља у борби за правду, те да је, како каже, напротив његова морална дужност да се бори и да подржава све друге који се боре за правду, ма ко они били или из реда којег народа или политичке опције долазили.

– Никада нисам тражио, нити бих тражио од представника српског или хрватског народа да одустану од борбе за истину и правду за било који злочин који је почињен над припадницима њихових народа. Зато очекујем и надам се да ће моје колеге у Председништву БиХ, као и сви други лидери политичких странака које чине коалицију на државном нивоу разумети да од мене не могу тражити од одустанем од нечега од чега немам право да одустанем и од чега ни они сами никада не би нити имају право да одустану – рекао је Изетбеговић.

Сматра да ће политичке прилике у БиХ дестабилизовати они који претерују са политичким реакцијама на окончање једног судског процеса пред Међународним судом правде који је започет 1993. године, који евентуално из ирационалне љутње напусте коалицију и позиције у власти и тиме створе политичку кризу.

– Тај судски процес пред Међународним судом правде не припада Бакиру Изетбеговићу или бошњачком народу, већ Босни и Херцеговини и свим њеним народима и грађанима – каже Изетбеговић, који је и лидер СДА.

 

Извор: Tanjug