Србија

Јосиповић шокирао Хрватску изјавом: „Хрвати имају комплекс од Срба „

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић сматра да ХДЗ „жмури на усташофилију“, а да водећи политичари у Хрватској и део медија имају комплекс Србије.
Политичари хоће конфликте
Осим тога, он наводи да се политичари у Хрватској боје да уђу у отворени дијалог и тражење најбољих решења за две држве.

– Оптерећени су страхом да ће им сарадња са Србијом, чак и озбиљни разговори о бројним међудржавним проблемима које имамо донети негативне бодове и етикету просрпске и пројугословенске политике. Боје се да уђу у отворени дијалог и тражење најбољих решења за обе државе – рекао је Јосиповић у интервјуу за „Политику.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јосиповић сматра да паралела томе постоји и у Србији, а огледа се, како каже у изузетно агресивној реторици, која је, оцењује „на рубу грађанске пристојности“.

Према његовим речима, узрок „никада горих“ односа Хрватске и Србије је потреба водећих политичара да свој успех граде на конфликту и антагонизацији, а проблеми између две земље су, оцењује, такви да их не могу решити међудржавне комисије већ само контакти и договори на највишем нивоу.

Хрватска и Србија су као близанци
На подсећање да је недавно рекао да је мера хрватства не колико се воли хрватска домовина већ колико се не воли Србија он је прецизирао да је при томе мислио на менталитет који намеће политичка десница.

– Да има тога и у политици, медијима, на улици. Али морам рећи, Хрватска и Србија као да су близанци. И у Србији примећујем сличне тенденције у односу на Хрватску. Та култура мржње објективно штети обема државама, и отвара спиралу сукоба којој не видимо крај – рекао је он.

Јосиповић сматра да Хрватска демократска заједница (ХДЗ) жмури на усташофилију која је све израженија у Хрватској.

– ХДЗ води дволичну политику. Кад разговарају у Израелу или у европским институцијама, велики су антифашисти. Медутим, у земљи на оба ока жмуре на усташофилију, која је све израженија – рекао је он.

Јосиповић оцењује и да „снажно сикће и четничка змија у Србији уз напомену да је историја показала да су оне „по правилу једна другу храбриле и подстицале.“