Србија

ЈОВАНОВИЋ: Србији је место у НАТО-у, а не са Русијом!

Србији је потребан озбиљан председник, као и договор о томе који мора бити шири од договора унутар странака које нису на власти, каже лидер ЛДП Чедомир Јовановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводећи да се озбиљни народи око тога договарају, Јовановић каже да данас не види спремност ни свест о потреби таквог договора, а сматра и да Србија до сада није имала председника у коме су људи могли да пронађу нешто што им је потребно.

– Чини ми се да део опозиције, баш као и владајућа коалиција, болују од исте болести, од фрустрације и опсесије другом страном – рекао је Јовановић, истакавши да у свему томе нестаје оно што би требало да буде на првом месту, а то је, како је оценио, криза у којој се налази земља, проблематична спољнополитичка ситуација и врло неизвесна будућност.

Према његовим речима, Србији није потребна “Вучићева верзија” Лилића или Милутиновића, или неко ново опозиционо сакривање иза “новог Аврамовића”, без обзира да ли ће се он презивати Јанковић или некако другачије.

Јовановић је рекао да ће се ЛДП понашати озбиљно и одговорно. Упитан да прокоментарише јучерашњи састанак дела опозиције, на који ЛДП није позван, јер су организатори изразили сумњу у опозиционо деловање ЛДП, Јовановић оценио да су то бесмислице, рекавши да иначе не долази на те састанке.

Он је рекао да није ни очекивао да добије позив, те да не би дошао и да му је позив упућен.

– Потребан је озбиљан договор свих који су одговорни за ову земљу, а мислим да је тај састанак једна врста политичког егзибиционизма и скретања пажње без икаквог садржаја – рекао је лидер ЛДП.

Он је казао и да је “глупо етикетирати ЛДП”, а седети са људима који су правили републичку власт са Вучићем.

Србија у НАТО

На трибини “Србија у Европи”, поводом обележавања 11 година од осбивања ЛДП, Јовановић је казао да се либерали боре за модерну, европску и демократску Србију у ЕУ, као и за земљу у којој ће мир бити загарантован.

– Морамо се борити за модерну, европску, демократску Србију која је у ЕУ, која је сигурна и одржива, у којој је мир известан у мери у којој је известан у свету коме ми припадамо, а то је НАТО – рекао је Јовановић.

Како је истакао, будућност Србије је на Западу јер “тамо су отишла деца из Србије и тамо ће одлазити уколико се у земљи нешто хитно не промени”.

Србија не може ићи на страну Русије

Лидер ЛДП је навео и да се његова странка “бори против деведесетих година”, а не бори се против Русије, јер, како је рекао, “то би било бесмислено”, истакавши да се интереси Србије не поклапају са руским и да Србија “не може ићи на ту страну”.

Јовановић је казао и да су Србија и они који је воде под великим притисицима, и оценио “страшним” то што се у Србији “планирала ликвидација” црногорског премијера. Истакао је и да се ЛДП из све снаге бори против лидера СНС и премијера Александра Вучића.

Перовић: СНС са програмом ЛДП

Историчарка и чланица Политичког савета ЛДП Латинка Перовић рекла је да се ЛДП на политичкој сцени појавио када су се “оријентације добро оријентисале” у времену после режима Слободана Милошевића, и да је за ЛДП било веома тешко да делује у земљи без демократске традиције.

– ЛДП је у малој и сиромашној земљи без демократске традиције деловала врло тешко, али је била значајна појава, била је знак да је интелектуално и морално здравље у Србији присутно – рекла је Перовић.

Она је казала да је ЛДП имала успоне, који се огледају у истрајности у европској орјентацији, али имала је и падове који се повезују с победом СНС “која се појавила с програмом ЛДП-а” – људска права, тежња ка ЕУ, преговори с Бриселом.

 

Извор: Tanjug