Издвајамо Регион

КО ХОЋЕ ТАЈ И МОЖЕ: Народ победио у Румунији, спорна уредба повучена

Румунски премијер Сорин Гриндеану изјавио је да ће спорна уредба којом се декриминализују одређени случајеви корупције бити повучена, јавља АФП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Букурешту се и вечерас, пети дан заредом, окупило више десетина хиљада грађана.

Реч је о најмасовнијим демонстрацијама од збацивања режима Николаеа Чаушескуа 1989 године. Стотине хиљада Румуна је по веома хладном времену излазило на улице због уредбе која може да омогући корумпираним политичарима да прођу некажњено.

Влада ће формално на седници сутра повући уредбу, а потом ће отворити дијалог у јавности како би се пронашло решење за ову уредбу.

Грађани на улици Букурешта почели су славље.

Одлуку владе, коју је прво саопштио коалициони партнер владајуће партије, потврдио је и премијер Сорин Гриндеану.

Калин Таричеану, лидер странке АЛДЕ, мањег коалиционог партнера владајућих социјалдемократа, рекао је да се уредба повлачи јер влада нема шта да крије.

“Донели смо ову одлуку – да повучемо уредбу, да је одбацимо, да би људи схватили да наш циљ није да себе заштитимо од правде”, рекао је Таричеану за приватну телевизију Романиа ТВ, преноси Ројтерс.

Иначе, демонстранти су се вечерас окупили на Тргу Викторија одакле су кренули ка Тргу Револуције. Ту су се зауставили испред зграде министарства унутрашњих послова где су одржали минут ћутања за оне који су настрадали у револуцији 1989. године.

Узвикивали су исте слогане који су коришћени и 1989. године и певали националну химну. Вођа владајуће Социјалдемократске партије у Румунији Ливију Драгнеа наговестио је раније да би влада могла да попусти због масовних протеста. Драгнеа контролише Владу Румуније и његови коментари наговештавању да је већ донета одлука о том питању, пише АП.

Иницијална каписла за масовне протесте у Румунији, највеће од свргавања Чаушескуа, јесу измене кривичног законика и закона о кривичном поступку.

Вреди истаћи да су Румуни последњи пут масовно били на улицама крајем 2015. године после трагичног пожара у једном ноћном клубу у Букурешту.

Под притиском јавности тадашњи премијер Виктор Понта је поднео оставку, а на улицама је тада било десет пута мање људи него у ноћи између среде и четвртка.

 

Извор: Б92