Србија

Косово – болесник који умире

„Све оно у шта су Албанци веровали је пропало. Сада настоје да на идеологији коју подржава владајућа структура заснују свој нови идентитет и да на том идентитету, који није старији од 15 година, заснују ту наводну државност. Косово никада није било зависније него што је данас“, каже Живојин Ракочевић, новинар и публициста са Косова и Метохије, преноси „Спутњик“.
Шта је Косово данас? Да ли је пројекат запада успео?
Ракочевић каже да је независно Косово пропали пројекат међународне заједнице.

– Девета година те такозване независности заправо служи да му се дâ некаква инфузија. Косово је болесник за кога се сигурно зна да неће преживети, али постоји могућност да се његово гашење одлаже у недоглед – уверен је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Косово је данас, што се тиче Албанаца, место у коме нема посла, без перспективе… Место у коме моћни племенски господари одлучују о животу и смрти. Како време буде одмицало, Косово ће бити све зависније, а у њему ће бити све теже и теже живети – сматра Ракочевић.

„Држава Косово“ и даље је један од најскупљих пројеката запада. Европа је у темељ независног Косова слупала више од 60 милијарди долара од пореских обвезника својих грађана, док је Америка сама издвојила 1,4 милијарду долара. Само од 2000. до 2010. године међународна заједница на Косово је инвестирала 40,7 милијарди долара и ту се није зауставила.

Хоће да присвоје српске манастире
Косово није члан Уједињених нација, нити члан Савета Европе или Европског парламента. По Резолуцији 1244 још увек је део државе Србије под протекторатом УН.

Бриселски споразум из 2013. године, парафиран између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ, још „дише за вратом“ Косову, јер посао није готов – од српског признања Косова нема ништа.

„Нова нација“ је без прошлости, осим терористичке ОВК. Приштина данас покушава да српске манастире присвоји као своју културну баштину. Оно што осим ОВК Косовари могу да упишу у своју биографију јесте исконска и непрекидна мржњу према Србима. По доказ за то не треба ићи далеко у прошлост.

– Колико јуче у Гњилану, где је пре рата живело 8.000 Срба, а данас само 20, освануо је графит „Убиј Србина“. Да ли је и то део прославе њихове годишњице? Косово воде људи који чекају оптужнице за ратне злочине почињене над Србима. Бивши припадници ОВК, дика и понос „косовске независности“, данас харају светом као терористи Исламске државе – закључује Ракочевић.

Извор: rs.sputniknews.com/ Vestionline