Издвајамо Србија

КОСТИЋ СЕ ПОЖАЛИО: Дајем 2.000 евра плату а не могу да нађем раднике!

Миодраг Костић тражи 10 агронома којима би дао плату од 2.000 евра, али не може да их нађе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Власник „МК групе“ пожалио се јуче на скупу о последицама продаје пољопривредних предузећа и земљишта у Институту економских наука да му фале стручњаци.

– Тражим 10 агронома који ће имати плату 2.000 евра да раде у мојој фирми у Украјини и не могу да их нађем. Ако има неко ко зна добре агрономе, нека ми каже. МК нема проблема са новцем, имамо да уложимо у производњу јабука или парадајза, али немамо кадрове. Немамо стручњаке који ће да имплементирају све то што већ знамо – нагласио је Костић.

Када је реч о приватизацији ПКБ-а, власник „МК групе“ истакао је да они јесу заинтересовани.

– Ако ПКБ може да купи неко ко неће тражити субвенцију од државе, а хоће да ради под условом да од тога направи нешто што ће дати много већи резултат и омогућити повећање прихода, није толико важно ко је власник. Једини критеријум код приватизације, па тако и ПКБ-а, јесте да трошкови под којима функционише буду мањи у односу на продајну цену производа и укупног прихода који имају – сматра Костић.

Ипак, он каже да треба правити разлику између домаћих и страних инвеститора када је у питању пољопривреда.

– Мислим да није важно чије је, да ли је власник мали, средњи, велики привредник, да ли је задружно… Уз лимит када су у питању странци. Ту се слажем да је земља ипак државна и да не треба да буде у власништву странаца – наводи први човек „МК групе“.

Он је поменуо и значај субвенција.

– Ако ће држава да повећа субвенције пет до осам пута, онда можемо да причамо о развоју малог пољопривредног имања. Ако хоћемо да се задржимо на нивоу од 270 милиона евра пољопривредног буџета за субвенције, немамо ни теоретске шансе. Прва земља до нас, Хрватска, покрива субвенцијама 50 одсто трошка пољопривредника. Како да им конкуришемо. Њихов буџет је 1,2 милијарде евра на три пута мањем ресурсу – објашњава Костић.

Према његовом мишљењу, треба подићи субвенције или ићи на укрупњавање поседа.

– Европа 60 година субвенционише своју пољопривреду. Дакле, или субвенције или укрупњавање поседа за које мислим да је добро. Ми имамо алат са којим ћемо се борити у ЕУ. У противном сви ови мали произвођачи ће да пропадну – наводи власник МК.

Бог нам дао Шумадију

Костић каже да није само Војводина наш потенцијал већ и централна Србија.

– Има овде простора за све, није важно да ли је мали или велики привредник. Знате шта ми имамо, знате шта је Шумадија! Па бог је дао за гајење јабука, или за вишњу, трешњу, кајсију… – сматра Костић.

Нека дигну порез и укину дажбине

Власник „МК групе“ је нагласио да за привреду није проблем порез на добит предузећа, већ бројни намети.

– Ми имамо екстрамали порез на добит предузећа! Нека га дигну слободно са 15 на 25 одсто. Али нека укину свих оних 385 дажбина које плаћамо, а које немају никаквог смисла – каже Костић.

Извор: Блиц.рс