Издвајамо Србија

КУПУЈТЕ ДОМАЋУ ХРАНУ: „Србија је европска депонија, којој се потура смеће!“

Београд — Председник НОПС-а Горан Паповић каже да је српско тржиште препуно страних производа који су знатно слабијег квалитета него у развијеним земљама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Паповић зато наглашава да је кључно да потрошачи купују домаће производе, који немају тако добру рекламу – али имају квалитет.

Паповић је за РТС истакао да је почело формирање Националног савета за безбедност хране, који ће се испитивати да ли је храна која у Србију стиже из мултинационалних компанија безбедна.

„Основна функција му је анализа ризика и управљање ризицима, да ли су ти производи штетни и да ли су ти производи који се производе за земље трећег света исправни“, каже Паповић.

Коменатришући изјаве министара у Чешкој, Пољској, Словачкој и Мађарској да су источне земље постале канта за смеће, а да су њихови грађани купци другог реда, Паповић наводи да је и у Србији слична ситуација.

„Ми смо пре њих рекли да смо депонија Европе. Пре много година одавде је кренула прича да ‘аријел’ у Србији није исто што и у Белгији, где се производи. Чувена прича тих компанија је да је то спрам навика потрошача“, тврди Паповић.

Наводи да те мултинационалне компаније имају погоне у Пољској, Мађарској и Румунији, а да ми купујемо производе управо из тих фабрика.

“Ми мислимо да купујемо ‘милку’ као из Швајцарске, али то није тачно. Такорећи, навикли смо да једемо сарму без меса“, истиче Паповић.

Напомиње да једино што у овом тренутку потрошачи у Србији могу да ураде јесте да купују домаће производе. „Имамо право да позовемо потрошаче да купују домаће. Наши производи су доста квалитетнији, али произвођачи немају довољно пара за маркетиншку кампању“, наглашава Паповић.

Када је у питању безбедност хране, један од апсурда је да људи дају све више новца за такозвану здраву храну, а да није искључено да су ти производи још гори него регуларни.

„То је злоупотреба навике потрошача да се купује све што је наводно здраво, али се мало контролише да ли постоји лиценца и да ли су то заиста здрави и органски производи“, сматра Паповић.

Тврди да нико не контролише ни ко је дао сертификат органским производима и да је важно да се то измени. “Искључиво тржишни надзор, који је јако битан, и увођење прекршајних налога, јер док не казните озбиљније – све је празна прича“, закључио је Паповић.

 

Извор: РТС