Издвајамо Регион

ЛИНТА: СВЕТ ДА ОСУДИ ФАШИЗАМ У ХРВАТСКОЈ Још једино Анти Павелићу нису дигли споменик!

БЕОГРАД – Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да подизање споменика кардиналу Алојзију Степинцу у Осијеку представља још један доказ да се данашња Хрватска није суочила са својом нацифашистичком прошлошћу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Линта у писаној изјави позива Министарство спољних послова Србије да упути дописе САД, Њемачкој, Европској унији, ОЕБС, Савету Европе и другим државама и међународним организацијама и да траже снажну осуду нацифашизма у Хрватској.

Такође, један од захтева треба да буде да хрватска Влада започне одлучну борбу за поштовање основних европских вредности, као што су антифашизам, поштовање права Срба и повратак њихових отетих имовинских и бројних дргих права, сматра Линта. Он упозорава на то да је Хрватска отвореном рехабилизацијом усташке идеологије прешла све границе и заслужује да коначно буде кажњена.

„У суптротном, следећи корак биће подизање споменика зликовцу Анти Павелићу јер је изгледа једино од остао без споменика и почасног мјеста у уџеницима историје и средствима јавног информисања“, оценио је Линта.

Он је у писаној изјави подсетио да је Степинац ратни злочинац јер је активно учествовао у стварању злогласне НДХ, поздравио усвајање расних закона, подржавао читаво време рата усташки режим а 1945. године се борио за очување тог режима.

„Он је спровео насилно покршавање преко 250.000 Срба, а велики број нижег и вишег свештенства је учествовао у усташком покрету и окрвавио руке“, рекао је Линта. И поред тога, Степинац је био био војни викар војске НДХ која је извршила стравичан геноцид над Србима, а да му је због тих чињеница поглавник Анте Павелић 1944. године доделио Орден за заслуге.

„Трагична је чињенциа да Степинац никада јавно није осудио усташки режим нити масовни терор над српским становништвом. То није учинила ни Бискупска конференција која је под његовим председавањем одржана марта 1945. године тј. два мјесеца пре завршетка рата“, навео је Линта.

Извор:Танјуг