Издвајамо Регион

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ: Да сам био на Вучићевом месту, црногорску делегацију бих вратио са аеродрома, признали су „лажно КиМ“!

Фото: Јутјуб

Премијер Душко Марковић је у Београду интернационализовао српско питање у Црној Гори покушавајући да нам на основу злурадо интерпретиране изјаве премијера Србије Александра Вучића о некаквој српској заједници удари печат Курда, рекао је члан председништва Демократског фронта Милан Кнежевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кнежевић, који је у децембру био део делегације која се састала са српским премијером, казао је да верује да се Вучић само погрешно изразио када је Србе у Црној Гори назвао мањином.

Вучић је у петак на заједничкој конференцији за медије са Марковићем, рекао да је било разговора и о положају српске мањине у Црној Гори и црногорске у Србији, те да ће у том питању две државе урадити важне ствари.

„Уколико је Александар Вучић стварно Србе у Црној Гори дефинисао као мањинску заједницу, онда се у потпуности не слажем са његовим ставом, нити ме тај став обавезује, иако верујем да се ради о грешци. Посебно јер сам му током нашег последњег сусрета у децембру лично саопштио да ми Срби у Црној Гори нисмо мањина нити ћемо пристати на такав институционални третман, и да ћемо знати да се заштитимо од гетоизације коју нам припрема Мило Ђукановић“, рекао је Кнежевић.

Кнежевић је додао да приликом посете представника Срба из Црне Горе Београду ни он ни лидер Нове српске демократије Андрија Мандић нису тражили од Вучића посредовање у решавању политичких проблема у Црној Гори. Марковић је у петак казао да нема потребе за посредницима у решавању постојећих проблема са српском заједницом у Црној Гори.

„Пошто се национално изјашњавам као Србин, одговорно тврдим да ни тад, ни пре, ни ја ни колега Мандић нисмо тражили било какав вид посредништва или помоћи званичне и незваничне Србије за решавање друштвено-политичких проблема у Црној Гори“, рекао је Кнежевић.

Коментаришући Вучићеве изјаве да чланство Црне Горе у НАТО-у Србија не доживљава као претњу и да поштује пут Црне Горе ка Алијанси, Кнежевић је казао да од Вучића нису тражили посредовање ни када је НАТО у питању.

„Чак ни у случају НАТО интеграција, којима се противи већина становништва Црне Горе и комплетан српски народ, што Александар Вучић веома добро зна. Очекујем од премијера Србије да уважи и ту чињеницу, као и нашу намеру да о питању учлањења Црне Горе у овај савез организујемо народни — консултативни референдум“, казао је он.

Кнежевић је Марковићу поручио да о положају и правима српског народа искључиво може да се свађа или разговара са лидерима и представницима српског народа у Црној Гори, чије су, како наводи, ликвидације биле планиране и одобрене 16. октобра.

„И сви у Црној Гори и Србији знају да су Срби у Црној Гори институционалне мете од завршетка референдума, пуних десет година, да пролазе кроз невиђени државни терор и репресију, и да никаква Марковићева или Ђукановићева посета Србији не може овај двојац аболирати од свих гадости које су причинили српском народу у Црној Гори“, навео је Кнежевић.

Он је додао и да Марковићева посета Србији представља повратак на место политичког злочина који су он и Ђукановић починили 2008. године признајући „лажну творевину Косово“.

„Да сам ја којим случајем био на месту српских званичника, одмах бих са аеродрома Никола Тесла читаву црногорску делегацију на челу са Душком Марковићем главачке спаковао у авион и вратио у Подгорицу док не повуку одлуку о признању Косова“, казао је Кнежевић.

 

Извор: Вијести