Регион

Много познатих глумаца на снимању филма о ратном злочинцу, проблем је што „НИКО НЕЋЕ ДА ГЛУМИ ЧЕТНИКЕ“

Најпознатији хрватски глумци учествоваће у филму и серији о Анти Готовини, који је руководио војним делом операције „Олуја“ у којој је протерано више од 200.000 Срба, а више њих побијено
Снимање филма и телевизијске серије „Генерал“ о животном путу хрватског генерала и некадашњег припадника Легије странаца Анта Готовине у продукцији „Киклоп филма“ и у режији Антуна Врдољака почиње 20. фебруара.

У насловној улози је Горан Вишњић, а глумачку екипу чине Тарик Филиповић, Рене Биторајац, Горан Навојец, Борко Перић, Иво Грегуревић, Мустафа Надаревић, Наташа Јањић, Горан Богдан, Борис Свртан, Зринка Цвитешић…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Готовина је првобитном пресудом Хашког суда добио 24 године затвора због учешћа у удруженом злочиначком подухвату током протеривања Срба и спаљивања њихових кућа и имања. Одлука је била једногласна.

Онда је одлуком два према један у жалбеном поступку ослобођен, а одлука већа којим је председавао Теодор Мерон сматра се најконтроверзнијом од формирања тог суда.

Пре почетка операције „Олуја“ на Брионима је одржан састанак политичког и војног врха Хрватске, а у аудио-запису, као и у стенограму, јасно се види и чује директива тадашњег председника Хрватске и команданта оружаних снага Фрање Туђмана:

– Србима задати такав ударац да они, практично, нестану – рекао је тада Туђман.

Што се осталих улога тиче, Тарик Филиповић, глумац и водитељ квизова, играће генерала Давора Домазета Лошу, Борис Свртан генерала Анту Росу, а Наташа Јањић игра новинарку Весну Карузу са којом Готовина има кћер Ану.

Неки медији су најављивали чак и долазак Пенелопе Круз, али до тога није дошло.

Важну улогу имаће и Зринка Цвитешић, која, попут Горана Вишњића, прави успешну инострану каријеру. Могуће је да ће она, како се наводи, играти садашњу жену Анта Готовине.

У међувремену, појавио се и проблем глумачког дефицита. Наиме, у Задру, где прикупљају статисте, мало њих жели да игра, како наводе хрватски портали, „четнике“.

Потребно је наћи тридесетак таквих статиста, али то не иде лако, јер сви желе да буду „хрватски војници“.

Како наводе медији, Хрватска радио-телевизија уплатила је за почетак снимања 9,6 милиона куна.

Извор: Srna