Занимљивости Издвајамо

Моћна биљка симбол здравог потомства: Унесите је у кућу, донеће вам мир, спокој и изобиље!

Њен назив потиче од грчке речи орцхис што у буквалном преводу значи тестис, па не чуди што се управо Орхидеја сматра цветом који помаже при зачећу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако се за скоро сваки цвет може рећи да представља оно најбоље у човеку, Орхидеја својим лепим и раскошним изгледом свакако оправдава титулу цвета љубави и плодности. Она је симбол наше жеље за интимом, симбол плодности и рађања, али и мира, спокојства и креативности. У њој је осликано изобиље, потреба за достизањем највиших циљева, а како је позната и по латицама перфектног геометријског облика – њено име се одувек везивало и за савршенство природе.

Префињена и егзотична у исто време, Орхидеја је широм света прихваћена као симбол романтике, љубави, пажње, невиности и чедности. Њен назив потиче од грчке речи орцхис што у буквалном преводу значи тестис, па не чуди што се управо Орхидеја сматра цветом који помаже при зачећу. Занимљиво је поменути да овај назив нема никакве везе са обликом цвета, већ се ради о облику његове кртоле за коју су још стари Грци веровали да може помоћи у одређивању пола још нерођеног детета.

И у древној Кини се орхидеја сматрала моћним цветом који гарантује велико и здраво потомство, а у ту сврху се, осим саме биљке, могу користити и етерична уља или парфеми на бази орхидеје. Захваљујући свему наведеном, овај аристократски цвет је на Истоку задржао епитет биљке која се најчешће поклања младим паровима који очекују децу.

Чињеница је да и сам поглед на овај екстравагантан цвет доноси мир и спокој. На сву срећу, има их свуда око нас, насељавају готово сва станишта и могу се наћи подједнако и у равницама и у планинским пределима. Ово показује и одличну моћ адаптације, па се орхидеје (посебно у Јапану) традиционално везују и за изобиље, односно луксузан и богат живот. Радо су виђен гост не само јапанских домова већ и канцеларија, јер се плодност, сложићете се, не мора односити само на спаваћу собу већ и на добре пословне подухвате.

А, како је у Јапану распрострањено веровање да је ратник који на свом путу пронађе цвет орхидеје човек посебне храбрости и јунаштва, тако се овај цвет истовремено повезује и са физичком снагом и моћи. Нешто слично проналазимо и код Астека којима је од посебне важности био “чудесни” напитак направљен од чоколаде и ваниле (иначе најпознатије јестиве орхидеје!) који су радо испијали како би очували своју мушкост и снагу.

Често се може чути да су орхидеје идеалан цвет за оне који поседују необичну лепоту, али истовремено воле једноставност, сведеност и поседују урођени смисао за дизајн и естетику. Ипак, уколико планирате да некој драгој особи поклоните орхидеју, добро размислите при одабиру боја!

Плавом орхидејом особи шаљете поруку да она за вас представља раритет, уникат, јединствено створење. Она јесте симбол љубави али у комбинацији са плавом бојом емоције прожима спиритуалност, па је у питању несвакидашња веза, нешто што се не налази баш тако често.

С друге стране, за белу орхидеју се одлучите уколико особи желите да пошаљете јасну поруку која гласи “драг/а си ми”, јер она симболизује лепоту и елеганцију, а поседује и дозу невиности која не обавезује.

Супротно томе, црвена ће нагласити вашу страст, одлучност, истрајност и нескривену љубав, док ће њени нешто светлији тонови као и ружичаста боја акценат ставити на срећу и радост којом вас испуњава време проведено са дотичном особом.

Уколико желите да некоме доделите титулу најбољег, посебног пријатеља, поклоните му жуту орхидеју, јер је управо она симбол пријатељства али и нових почетака; док се орхидеје у боји лаванде обично поклањају мајкама, али и свим женама које за нас представљају оличење елеганције, грациозности, и женствености.

Нешто загаситији тонови овог цвета, попут љубичасте, везују се за ауторитет, поштовање и дивљење, па их можете поклонити неком кога сматрате својим узором или некој угледној особи, пише симболи.рс.

За коју год комбинацију да се одлучите на крају – сигурни смо да не можете погрешити.

Ко би још одбио овако савршен цвет?

Извор:Симболи. рс