loading...
Србија

Мушкарци у паници због ПЛАВИХ КОВЕРТИ из Војске Србије

Војска Србије (фото:ЈуТјуб)
На адресе неких Београђана стигли су плави коверти са захтевима за покретање прекршајног поступка зато што нису у законом предвиђеном року пријавили промену пребивалишта.
Мушки део популације прилично се успаничио, друштвеним мрежама почеле су да круже информације о појачаној “активности” Војске Србије и државне администрације, али, како данас пише “Политика”, нема места паници – реч је о “редовним пословима Министарства одбране који су у складу са позитивним законским нормама”.

Прети и затвор

Слична ситуација догодила се једном Београђанину против кога је Министарство одбране затражило покретање прекршајног поступка јер промену места пребивалишта није пријавио у року од осам дана. Није било довољно што је промену своје адресе становања уредно пријавио МУП-у, требало је да се јави и војсци. И зато ће сада морати пред прекршајног судију, а запрећена му је новчана казна од 10.000 до 50.000 динара, или затвор до 30 дана.

Како пише “Политика” територијални органи Министарства одбране увек позивају све младиће у календарској години у којој постају пунолетни да се упишу у војну евиденцију. Скупштина Србије донела је Одлуку о обустави обавезног служења војног рока и усвојила измене и допуне Закона о војној, радној и материјалној обевези. То се примењује од 2011. године. Том одлуком само је укинута обевеза служења војног рока, али је остала обавеза да сваки пунолетни грађанин Србије буде уписан у војну евиденцију према месту пребивалишта. Такође, остала је и обавеза служења у резервном саставу.

Из Министарства одбране потврдили су да је према члану 127 Закона о војној, радној и материјалној обавези прописано да ће се регрут и лица у резервном саставу казнити за већ поменути прекршај.

Министарство наводи да његови територијални органи воде евиденцију војних обевезника за време регрутне обавезе и обевезе служења војног рока, као и обавеза лица у резервном саставу, за територију за коју су образовани.

Војни обавезник води се у евиденцији према месту пребивалишта, док се војни обавезник који је у радном односу на неодређено време на територији на којој нема пребивалиште води према месту у којем се налази у радном односу, ако је у том месту пријавио боравак.

Дупли посао за грађане

– Војна обавеза престаје када војни обавезник наврши 60 година живота, ако му престане држављанство ове земље, ако буде оглашен неспособним за војну службу и његовом смрћу – кажу у Министартсву одбране.

Од Министарства одбране ипак није добијен одговор зашто ова државна институција није умрежена са МУП, чију базу података иначе користи, и зашто јендоставно из полицијске евиденције не препишу промену адресе појединих корисника који ус се у последње време селили.

Није, такође, јасно зашто сваки грађанин понаособ није обевштен о обавези да се, у случају промене адресе, пријави Министарству одбране пре него што се састави захтев за покретање прекршајног поступка

Извор: Politika
loading...