Регион

НАГЛИ ЗАОКРЕТ Због нове енглеске речи Изетбеговић УСТУКНУО пред Српском, Бошњаци у чуду

Након жестоких реакција из Републике Српске на могућност оспоравања назива РС, бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је устукнуо.
Гостујући у сарајевским медијима, Изетбеговић је индиректно потврдио да је име РС – спорно, јер је идеју о његовом оспоравању покренуо његов отац, захтевајући да и конститутивни народи буду равноправни у називу ентитета.

– Међутим, проценило се да за то, у том часу – нема шансе. Назив ‘Република Српска’ – да је у енглеској верзији у оригиналу Дејтонског мировног споразума и да се зове “Републиц оф Српска” или “Серб Републиц” – тада би имали једно другачије стање, вероватно. У енглеском, оригиналном називу зове се “Република Српска”, што ништа на енглеском не значи – изјавио је Изетбеговић, потврђујући да он сада неће реализовати пројекат који је започео његов отац пре 20-ак година.

Међутим, оваквом изјавом Изетбеговић је, сазнајемо, изазвао чуђење у својим страначким редовима, јер је годинама у сарајевским политичким круговима назив Република Српска „трн у оку“, чије је оспоравање само чекало „погодан тренутак“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић каже да има инфомацију да је Изетбеговићево окружење припремило и „правно уобличило“ апелацију о имену РС и да је била спремна на преко 20 страница.

– Међутим, онда се схватило да би Изетбеговић био апострофиран као извор нестабилности на Балкану, да ће изгубити скупштинску већину, јер би Савез за промене морао да изађе из такве власти да би сачувао свој образ и да ће то све бити бумеранг за њега. Ово је сада његово тактичко повлачење са минималним губицима. Да је изабрана Хилари Клинтон за председницу САД апелација би већ била поднешена, тако да је и геополитичка равнотежа одрадила своје – каже Стевандић.

Шеф Клуба СНСД у парламенту БиХ Сташа Кошарац каже да се Изетбеговићева најновија изјава око (не)оспоравања назива РС може тумачити само као „реторичка замка“, јер све што говори и ради иде прилог у томе да неће одустати од рушења РС.

Треба бити свестан чињенице да он, због својих унутрашњих фрустрација и даље покушава да напада, урушава и вређа РС. Реченица да назив Република Српска не значи ништа вређа нас у Српској. Она итекако значи и израз је воље српског народа у БиХ, као потреба да се окупимо управо против политике његовог оца и њега данас – рекао је Кошарац.

Правник Крстан Симић каже да је тешко схватити шта је Изетбеговић хтео да каже и поручи тврдњом да “у енглеском, оригиналном називу ‘Република Српска’ ништа не значи”.

– И на енглеском и на српском језику РС је назив ентитета. Међутим, Изетбеговић мора поставити питање сам себи да ли својим честим апелацијама и захтевима који граниче са апсурдом не жели заправо показати да БиХ није одржива – каже Симић.

Доминантна прича о називу РС

Бивши члан Председништва БиХ Небојша Радмановић каже да у време док је он обављао дужност Изетбеговић у званичним разговорима није спомињао апелацију око оспоравања назива РС. Међутим, званично није спомињао ни апелацију око 9. јануара, па је то урадио пред крај прошлог мандата.

У сарајевским политичким круговима увек је била доминантна прича о оспоравању назива Република Српска. Примера ради, када је била реформа полиције Харис Силајџић је тражио да уместо полиција РС буде полиција Срба, Бошњака и Хрвата – рекао је Радмановић.
Извор: Blic.rs