Србија

„НАЈБЕЗБОЛНИЈЕ РЕШЕЊЕ“ Зашто би Вучић могао да понуди Дачићу стару фотељу

Председништво СНС јуче је једногласно одлучило да лидер странке Александар Вучић буде кандидат на изборима за председника Србије. Према сазнањима „Блица“, најближи фотељи будућег премијера је лидер СПС Ивица Дачић.
Извор „Блица“ из Владе Србије наводи да је именовање Ивице Дачића и изгласавање скупштинском већином готово извесна ствар. Такав исход догађаја у Немањиној 11 тумачи се и као најједноставније решење за лидера СНС Александра Вучића.

– Вучићу су одани његови министри, а он посебно верује садашњем министру полиције Небојши Стефановићу. Међутим, Дачић је најбезболније решење када је реч управо о односима унутар СНС. Такође, Дачић је потпуно лојалан Вучићу – каже извор „Блица“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он, међутим, додаје да то није све и да за именовање Дачића има и један значајан аргумент више.

– Са позиције председника Србије лакше је критиковати коалиционог партнера него неког из своје странке – каже извор „Блица“.

Досадашњи председник Србије Томислав Никоћ својим најближим сарадницима до јуче је говорио да ће се сам кандидовати ако не буде предлог Српске напредне странке, а исто је рекао и лидеру партије Александру Вучићу. Према сазнањима „Блица“, викенд иза нас био је динамичан када је реч о састанцима ко ће бити кандидат владајуће партије.

– Све разговоре које је Николић водио, па и оне неформалне, завршавао је с поруком да ће се сам ићи на изборе уколико не буде кандидат СНС. Сви његови сарадници су убеђени у то и спремају се да иду на изборе. Једино што је непознаница, али за све, јесте чињеница да ли Николић заиста и мисли да уради то о чему прича – каже извор „Блица“ из врха СНС.

Дилему да ли је реч о трговини или намери додатно мистификује чињеница да Николић када каже „да може сам на изборе“ не пуца из празне пушке. Његов навод се узима за озбиљно јер садашњи председник је проруски човек, слабо примљен на Западу. И управо у томе је значајан део интересовања Руса за њега, који су спремни да и новчано подрже Николићеву самосталну причу. Такође, садашњи председник Србије је један од политичара са простора Балкана који има „своје шеике“.

Међу онима који верују у тврдњу да ће Николић сам на изборе поједини наводе и као аргумент да је у последње време ангажовао једну од агенција за истраживање јавног мњења.

– Ради за себе истраживања буквално на дневној основи – каже један од њих.

Крајњи рок за расписивање избора је 2. март уколико ће бити одржани последњих дана априла.

Захтеви Николића

Оно што се засигурно зна и што потврђују за „Блиц“ и у врху СНС – Николић је за сада одбио све што му је нуђено, па чак и понуде за породицу, а где је, кажу, најосетљивији. Међу одбијеним понудама је и потпредседничко место за сина Радомира, који је у странци изгубио и позицију председника Извршног одбора. Оно што се, међутим, сматра најтежим евентуалним Николићевим захтевом јесте да се, уколико Вучић постане председник, њему врати функција првог човека СНС које се одрекао одласком на Андрићев венац.

Извор: Blic.rs