Издвајамо Православље

НАЈНЕОБИЧНИЈА БОГОМОЉА НА СВЕТУ: ЦРКВА РУЖИЦА са Калемегдана – једна од 10 најлепших на свету (ВИДЕО)

Богородичина црква Ружица налази се испод Зиндан-капије, на простору Доњег града београдске тврђаве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прошлост ове изузетне грађевине је комплексна и бурна, а због њених специфичности многи је сматрају најнеобичнијом богомољом на свету.

На месту данашње цркве је у доба деспота Стефана Лазаревића постојала стара црква истог имена, која је срушена приликом турског освајања Београда 1521. године. Она се спомиње у биографији деспота Стефана.

Црква Ружица која се данас налази на Калемегдану настала је преправљањем аустријског барутног магацина у војну цркву у периоду од 1867. до 1869. године.

Војна црква је претрпела знатна оштећења током Првог светског рата, па је била неопходна обнова која је започета 1924. године, а завршена је освешћивањем 11. октобра 1925. године када храм добија свој данашњи изглед.

Приликом ове обнове урађене су препознатљиве статуе које се налазе на самом улазу у цркву, а интересантно је са су изливене од топовских чаура.

Једна статуа представља средњевековног витеза, а друга војника из Првог светског рата и дело су Н. П. Краснова.

Унутрашњост цркве краси иконостас који је дело сликара и калуђера Рафаила Момчиловића. Приказане сцене из живота Богородице, као и портрети истакнутих људи попут Александра Карађорђевића, Николе Пашића и других су дело сликара Андреја Биценка.

Током обнове цркве у њу је донето шест икона из логора Надор у Африци, што је био прилично необичан детаљ, али до данашњих дана су само две очуване.

Још једна занимљивост Цркве Ружице је лустер, односно полијелеј који се издваја у њеном ентеријеру.

Он је јединствен по много чему, првенствено јер је сачињен од пиштољских и пушчаних метака из Првог светског рата, као и од српских официрских сабљи из тог времена, а дело је стручњака Војног завода из Крагујевца.

Представља прави раритет у уређењу сакралних објеката и један од разлога за посебан статус ове цркве.

Наводно је у овој цркви, поред других реликвија, чувана и чудотворна икона Богородице коју је према легенди урадио Свети Лука, као и мошти царице Теофане и мошти Свете Петке.

Сама црква је обрасла пузавицом која доприноси да се објекат уклопи у околни простор и додаје њеном необичном изгледу.

Црква Ружица је 31. маја 1965. године стављена под заштиту државе због свог изузетног значаја и вредности.

Грађење сакралних објеката на простору Калемегдана проистиче из претходне намене простора и његовог значаја у српској историји.

Тако они данас чине необичан, али неизоставан део Калемегданског парка.

Због свог значаја и свог јединственог изгледа, Црква Ружица нашла се на незваничном списку десет најлепших православних цркви из 2011. године.

Погледајте видео:

Извор: дневне.рс/Србија Јавља