Издвајамо Србија

Након што је Дачића ослободио за „коферче“ судија Данко Лаушевић ослободио и његовог шефа кабинета!

Судија Вишег суда Данко Лаушевић, председник већа које суди бившем шефу кабинета Ивице Дачића Бранку Лазаревићу за одавање службене тајне, председавао је већу које је донело ослобађајућу пресуду Дачићевим сарадницима у случају „кофер“ 2010. године. Лаушевићево веће прошле недеље одлучило је да у поступку против Лазаревића искључи кључне доказе тужилаштва – прислушкиване разговоре челника МУП-а и припадника нарко-картела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Десетине телефонских разговора између врха полиције и водећих људи криминалне групе Дарка Шарића, које је снимила криминалистичка полиција током 2008. и 2009. године, одбачени су као докази из поступка против Бранка Лазаревића, бившег шефа кабинета Ивице Дачића.

Тужилаштво тврди да ови разговори доказују да је Лазаревић блиским Шарићевим сарадницима достављао поверљиве информације из истраге која се против њих водила. Тужилаштво се жалило на то што их је суд искључио из доказа и сада се чека да Апелациони суд донесе коначну одлуку. Председник већа судија које је одбило разговоре као доказе Данко Лаушевић ослободио је Дачићеве сараднике у другом чувеном предмету – афери „кофер“.

У том случају судило се вицегувернеру Народне банке Србије Дејану Симићу и дугогодишњем члану Социјалистичке партије Србије Владану Заграђанину због примања мита. Симић је захтевао два милиона евра како би „ТБИ групи“ издао одређене дозволе, наводи се у оптужници. Посредник у овом послу био је Заграђанин који је кофер са 100 хиљада евра, први део исплате, узео од Владимира Цизеља, представника „ТБИ групе“ и однео га у Симићев стан. Цизељ је корупцију пре тога пријавио полицији, а новчанице у коферу су биле обележене.

Данко Лаушевић и још двоје судија из већа су ослободили Симића и Заграђанина одговорности тврдећи да нема доказа да су криви.

Према пресуди, између осталог се каже да Симић није отворио кофер који се налазио у његовом стану па нема доказа да је имао сазнања да се у њему налази новац.

Цигаре

У обе истраге се појављује и Ивица Дачић, мада ни у једном случају није оптужен.

Међу телефонским разговорима које је Лаушевићево веће одбацило налазе се и његови разговори са Родољубом Радуловићем. Дачић је тада био министар полиције и Лазаревићев шеф. У једном случају Радуловић разговара са Лазаревићем, десет минута касније са Дачићем, па после два минута и са нарко-босом Шарићем, пише у оптужници.

 

Извор: Крик.рс