Издвајамо Србија

НАПЕТОСТ НА КОСОВУ РАСТЕ: Ка југу Србије кренуле јаке снаге Жандармерије!

Након што је синоћ одржан састанак у Бриселу без званичних изјава после сусрета српске и Косовске делегације, албански медији објавили су разговори нису били успешни.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потрпредседница Грађанске иницијативе СДП каже да је стварање тензија око зида у северном делу Косовске Митровице намерно скретање пажње косовске власти са много битнијих тема.

У Косовској Митровици  влада велика напетост  због тензија, које су настале после неуспелих разговора између српске и албанске делегације у Бриселу и порука које стижу из Приштине, да неће никада дозволити формирање Заједнице српских општина, па су на улицама појачане патроле косовске полиције. У међувремену је стигла информација да су јаке снаге Жандармерије кренуле ка југу Србије.

Председник Томислав Николић је после сусрета са амбасадорима Русије, Кине и САД пренео да понашање делегације Приштине у последњој рунди дијалога на високом ниову „није било у циљу постизања договора“.

– Ми дајемо све од себе да се тензије спусте и да сачувамо мир, то је разлог зашто идем у Рашку, јер су наши градоначелници забринути, да их смирим… Забринут сам и ја, али не зависи све од нас. Све ћемо учинити да мир сачувамо – уверава премијер Вучић.

У међувремену се председник Николић састао се са амбасадорима Русије, Кине и САД.

Срби у Косовској Митровици на улицама, полиција поставља камере

Неколико стотина косовских Срба окупило се надомак зида на мосту преко Ибра у Косовској Митровици. У исто време, Жандармерија на југу Србије је из предострожности у повишеној приправности.

– Жандармерија је стационирана у Копненој зони безбедности (КЗБ), где је најјача база у Бујановцу. Све снаге које покривају КЗБ су у стању пуне приправности – преносе медији незваничне информације из МУП-а Србије.

Срби су у поподневним часовима почели да се окупљају у близини зида на мосту на Ибру у Косовској Митровици, а око 15 часова било их је око 400.

Окупљени грађани су репортеру Тањуга рекли да су уплашени због свега што се последњих дана дешава у вези са рушењем потпорног зида у близини моста и напетости.

Ситуација је мирна, а на главном ибарском мосту који раздваја северни од јужног дела града присутан је уобичајен број припадника косовске полиције.

Приметно је да од јутрос на мосту полиција инсталира сигурносне камере за надзор, а у близини моста са северне стране налази се статични пункт припадника италијанског Кфора.

Премијер Александар Вучић састаће се у Рашкој с политичким представницима Срба с Косова и Метохије.

 

Извор: Курир