Србија

НАТО: Питање чланства Србије није тема

Седиште НАТО пакта (фото:ЈуТјуб)
Порука коју НАТО стално шаље гласи: ми смо статусно неутрални када је реч о Косову и подржавамо стабилност свих заједница на том подручју, каже за ДW представник Алијансе задужен за Западни Балкан Лори Вокер.
Немачки „Дојче веле“ (ДW) урадио је интервју са Лори Вокером, који је задужен за регион Западног Балкана при Одељењу НАТО за политичке послове и безбедносну политику. На констатацију да је утицај Русије на Балкану очигледно све већи и питање како на то реагује НАТО, имајући у виду неизвесност због нове америчке администрације, Вокер каже да НАТО види Балкан као један од региона који су од стратешког значаја за Алијансу, али такође веома пази да земље у региону могу без притисака да доносе сопствене одлуке.

Пропаганда Русије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Из тог разлога смо забринути због све веће пропаганде и дезинформација са руске стране. Оно што осећамо као важно са становишта НАТО, јесте да се томе супротставимо чињеницама, континуирано и на миран начин, али то не значи да покушавамо да се такмичимо са Русима у некој врсти пропагандне трке. Наставићемо да подржавамо земље региона и њихове способности да доносе сопствене одлуке, а повећали смо и сарадњу са Европском унијом у погледу подршке тим земљама – каже Вокер у интервјуу за ДW.

Према његовим рачима, треба бити опрезан и сагледати чињенице – понекад се руски утицај у региону преувеличава.

– Ако узмете на пример Србију и погледате статистику руске трговине са том земљом, видите да тај удео чини око осам одсто од укупне трговине Русије, док је удео ЕУ више од 60 процената. Те ствари морамо да имамо виду – каже Вокер.

Чланство Србије није тема

На констатацију новинара да би се политика Србије могла овако да се опише – „Да“ Европској унији и западној интеграцији, али „Не“ или неутралан однос у вези са интеграцијом у НАТО и питање да ли Србију види као будућег кандидата за чланство у НАТО, Вокер каже:

„За нас се не ради о чланству, већ о партнерству, јер, као што сам рекао, ми поштујемо жеље различитих земаља. Србија не тражи чланство у НАТО и ми не покушавамо да је подстакнемо у том правцу. Ми смо и више него срећни да радимо са Србијом на бази војне неутралности о којој је одлуку донео њен парламент, баш као што то радимо са многим другим земљама – Аустријом, Финском, Шведском или Ирском. Дакле, ми у ствари имамо добре односе са Србијом, како у погледу практичне сарадње, тако и политичком дијалогу, па питање чланства за нас није тема“.

О Косову и БиХ

На питање како НАТО види Косово и Босну и Херцеговину у склопу своје стратегије безбедности у целини и у региону, Вокер каже да прва ствар коју НАТО ради јесте да подупире безбедност и стабилност у региону, нарочито кроз присуство Кфора на Косову.

– Када погледамо Босну, она жели да постане чланица НАТО и има јасне циљеве с тим у вези. Босна је постала извозник безбедности и присутна је већ неко време у Авганистану. Оружане снаге Босне добар су пример за реформе. Када је реч о Косову, НАТО као такав није „у послу признавања“. Ми смо неутрални када је реч о статусу Косова. Ми смо ту да на основу резолуције Савета безбедности УН 1244 обезбедимо сигурно и безбедно окружење за све тамошње заједнице. Кфор је уз Косовску полицију и Еулекс трећи чинилац, и ми подржавамо косовске безбедносне снаге у изградњи њихових капацитета како би оне такође ефикасно играле своју улогу у безбедности и стабилности на Косову – рекао је Вокер.

У контексту растућих тензија у БиХ и на Косову (зид у Митровици, „српски“ воз), Вокер каже да је важно да људи остану мирни и ублаже реторику, јер је у интересу свих да заиста раде заједно и на суштинским питањима.

– Порука коју НАТО стално шаље гласи: ми смо статусно неутрални када је реч о Косову и подржавамо стабилност свих заједница на том подручју. Зид се уклања, а генерални секретар НАТО се у Давосу састао са премијером Србије како би разговарао инциденту са возом и изразио нашу забринутост у вези с тим. Потом је био још један састанак у оквиру дијалога Београд-Приштина који НАТО подржава. У суштини наша порука је да се гледа дугорочно, да се задржи мир, да пораст националистичке реторике није никоме у интересу. Али, у суштини, ми смо ту како бисмо имали стабилизујући и умирујући утицај на оно што се дешава у региону – кажер Вокер.

Кометнаришући да је у последње време било много говора о опасности од исламског екстремизма на Балкану, Вокер каже да се НАТО тиме бави преко својих основних инструмената – изградњом и јачањем институција и капацитета.

– У тим областима радимо са свим земљама у региону, обучавамо и обезбеђујемо сигурно складиштење оружја и муниције: током година смо у региону уништили на десетине хиљада комада малог оружја и хиљаде тона муниције, како би били сигурни да то оружје неће бити злоупотребљено. Такође, подстичемо сарадњу цивилних и војних власти у региону. Веома много радимо са земљама у региону – закључио је представник Алијансе задужен за Западни Балкан.

Извор: DW