Србија

Нацрт Грађанског законика: ГЕЈ БРАКОВИ У СРБИЈИ МОГУЋИ ОД 2020?!

Грађански законик, који би требало да буде усвојен до 2020, предвиђа могућност склапања истополних бракова у Србији * Треба бити опрезан и видети да ли би нам такав закон донео више штете него користи, кажу стручњаци
Склапање геј бракова могло би да буде могуће у Србији од 2020. године, сазнаје Информер! До тада би, наиме, требало да буде донет Грађански законик, чији нацрт предвиђа низ врло либералних закона, који поред истополних заједница правно регулишу и питања попут еутаназије и сурогат материнства.
Према речима Ратка Слијепчевића, секретара комисије за израду Грађанског законика, регулисање геј-бракова налази се у нацрту Грађанског законика као врло важно питање. Нацрт овог правног акта требало би да буде усвојен до краја године, потом следи јавна расправа, а до почетка 2020. овај акт ће проћи Владу и Скупштину Србије, када ће коначно бити усвојен.
Слијепчевић је за Информер рекао да питање правног регулисања геј бракова остаје предмет разматрања у Грађанском законику и да нису тачне информације да је ово питање избрисано из нацрта прошле недеље, као што се спекулисало у медијима.

– Питање правног регулисања геј бракова апсолутно постоји у Грађанском законику и нема говора о томе да ће бити избрисано. Већ почетком марта комисија која ради на изради законика расправљаће о овој теми, али и о многим другим, пошто овај акт има више од 2.500 чланова. У обзир долазе све сугестије, савети, примедбе свих оних који су били укључени и гледаћемо да урадимо оно што је најбоље за све – објашњава Слијепчевић и додаје:
– Када будемо имали јасну слику и предлоге до краја ове године, наша комисија ће саставити целокупни нацрт Грађанског законика и тек тада ће се знати које ће се ставке у њему налазити. Након тога, уређени нацрт шаљемо Министарству правде на разматрање и јавну расправу, а потом иде на Владу и усвајање у Скупштини – истиче наш саговорник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци у Србији различитих су мишљења када је овај закон о геј браковима у питању, али су сагласни да је потребно времена да наше друштво „свари“ овакве, поприлично либералне прописе. Социолог професор Невен Цветићанин каже за Информер да пре доношења закона о склапању истополних бракова надлежни органи морају добро да сагледају све могуће последице које он са собом носи. Он подсећа да је Србија и даље на великој клацкалици између традиционалног и модерног доба.

– Потребно је време и рад за успостављање оваквих контроверзних закона на нашим просторима. Са тачке нашег друштва, мора се добро промислити о сваком кораку и одлуци, али и о томе шта ће дозвољено склапање геј бракова донети а шта одузети нашој земљи. Уколико се будемо угледали на Словенију, која је овај закон донела прошле недеље, тај закон неће бити радикалан, јер Словенци нису дозволили и усвајање деце. Свакако, овај нацрт ће захтевати озбиљну анализу сваке ставке, посебно на јавној расправи – наглашава професор Цветићанин.

Психотерапеут из саветовалишта „Ентера“ Марко Браковић истиче за Информер да ће законско регулисање геј-бракова бити више политичка него правна одлука.

– Прве генерације које буду доживеле да истополни брак буде правно изједначен са хетеросексуалним имаће можда проблем са тим. Међутим, касније генерације прихватиће ту промену и њима ће геј бракови постати нешто сасвим нормално – сматра Браковић.

Извор: Informer.rs