Регион

Немци изнели шокантне тврдње: „Ако се Европа распадне, онда ће се то десити НА БАЛКАНУ“

ЕУ мора коначно да схвати Балкан као свој приоритет, тврди немачки аутор и колумниста Улрих Ладурнер. У својој колумни за недељник Цајт он упозорава ЕУ да Балкан не сме „препустити“ Русији, САД или Турској.
ДW: Ако се распадне Европа, односно ЕУ, онда ће се то догодити тамо где је она најкрхкија – на Балкану, тамо где „на њу споља делују моћне силе“, пишете у Вашој актуелној колумни. То је врло снажна слика. На шта конкретно мислите?

Улрих Ладурнер: Намерно сам одабрао једну тако снажну слику, хтео сам пажњу јавности да усмерим према Балкану – зато што имам осећај да се у овом тренутку тамо, из различитих разлога, нешто спрема. Наравно да све те земље још нису чланице ЕУ, али моја аргументација је јасна: то је део Европе и мора остати дио Европе. И то треба јасно сигнализирати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али управо то ЕУ не чини. Тврди се већ годинама да све земље региона имају европску перспективу, али напретка нема. Управо супротно, регион назадује, видимо и нове напетости, националисти тестирају колико далеко могу ићи. ЕУ је последњих година запоставила Балкан.

Било је пуно других криза којима се ЕУ бавила и морала бавити. Политика је била у стално кризом модусу. А за решавање проблема на Балкану треба се усредоточити на те проблеме и потребна је издржљивост, упорност. А у томе ЕУ није успела, јер се и сама бори за преживљавање. Додатни је проблем да су се на Балкану с временом формирале структуре које се одупиру реформама. И сад је тешко „разбити“ те структуре, преноси Дојче Веле.

Балкан се вратио у фокус, као геополитички врло занимљив регион. Зато би ЕУ коначно требало да уведе ред у региону и да Балкан почне да доживљава као приоритет, стоји у Вашем тексту. Није ли то илузорно очекивати у овом тренутку?

Сетимо се 90-их година, када су балкански ратови окончани захваљујући америчким интервенцијама и ангажману Клинтонове администрације. Европљани нису мрднули прстом ни у БиХ ни на Косову. Не могу замислити да Доналда Трампа Балкан данас претерано занима. Због тога ЕУ и има одговорност да се побрине око тог региона – и то у сопственом интересу. Балкан се не сме препустити другима. Ни Американцима, а ни Русима.

Али својим неделовањем, барем не довољно одлучним, ЕУ Балкан препушта другима…

Да, али не смемо ипак заборавити да људи на Балкану желе у ЕУ, ЕУ је атрактивна. Још увек унија има већину тих људи на Балкану на својој страни. Али у праву сте, премало је урађено и ЕУ је зато изгубила симпатије и подршку и део тих људи. Било је премало притиска на локалне моћнике попут Додика и осталих. И премало подршке демократским снагама. Без обзира на све, ја ипак не мислим да је Балкан изгубљен.

Кад се ради о европским перспективама земаља региона, постоји она шаљива реченица која, чини ми се, добро описује статус qуо: једни се претварају да желе у ЕУ, а други се претварају да ове прве желе да приме…

Чињеница је да у овом тренутку нема конкретних перспектива да ће земље региона у догледно време постати чланице ЕУ. Унија је сама у толико дубокој кризи да није у стању да прими нове чланице. За то једноставно нема потребне већине. Ако то није могуће, а чини ми се да у идућих 10-15 година чланство неће бити могуће, пуно других ствари је могуће. Балкан треба вратити на дневни ред, рећи да је то приоритет, јасно сигнализовати да се неће толерисати даљњи процес дезинтеграције, мислим притом и на Републику Српску, може се инвестирати, интензивно сарађивати…

Како оцењујете улогу Немачке у региону У БиХ или Македонији, на пример, где су кризе најочитије?

И Немци су, као и остатак ЕУ, дуго времена „спавали“ кад се ради о Балкану, прецизније говорећи они су се бавили другим проблемима. Али су се онда пробудили, након великих протеста у БиХ, али и након што су схватили да је Путин активан на Балкану, Немци и Британци су покренули заједничку иницијативу како би извршили притисак у циљу реформи земаља региона. Немачка је схватила да мора учинити више, али ево опет видимо и на самиту на Малти да Балкан није главна тема – већ Либија и мигранти. Чак и у временима када су мигранти били на Балканској рути, није се причало о Балкану, већ о мигрантима.

Значи опет ништа од приоритетног третмана Балкана? Балкан као задња рупа на свирали?

Нажалост не, тренутно не. Али ће Балкан опет постати приоритет ако избије нека већа криза. А онда ће бити прекасно.

Је ли стварно могуће избијање новог рата на Балкану?

Не. Не верујем да би могао избити рат као у 90-им годинама. Не могу то да замислим. Али видимо да се појачава конфликтни потенцијал. Воз у смеру Косова, мањкаве економске перспективе, масовна миграција младих, претпоставке да се Балкан опет претвори у конфликтни регион су дакле присутне. Не желим да поредим Балкан са Сиријом, али и на Балкану се сударају интереси великих сила. ЕУ је ту активна, видимо да су и Руси активни, ту је и Турска…

Како ће се Трампов избор одразити на Балкан?

То тек треба видети, он је доста неурачунљив. Оно што је важно – то је да је Балкан одговорност ЕУ. Балкан није још комплетно део ЕУ, али је део Европе. ЕУ мора одлучније деловати како би регион напредовао, а људи имали перспективу. То није задатак ни Америке ни Русије – већ нас Европљана.

Извор: DW