Издвајамо Србија

НЕЦЕНЗУРИСАНИ СНИМАК: Откривене све тајне „МУФТИЛЕНДА“ (ВИДЕО)

Екипа Еспреса провела је два дана у Новом Пазару. Наш домаћин био је бивши муфтија, сада народни посланик Муамер Зукорлић. Са њим смо причали зашто је „озлоглашен“ и зашто га повезују са криминалом, одакле новац за све институције које су подигнуте у време док је он био муфтија санџачки, обишли смо спорни објекат у центру који је последњих месеци изазвао велику помпу у медијима, присуствовали намазу у Алтун Алем џамији, посетили стару новопазарску бању, а пошто бивши муфтија игра у слободно време тенис, присуствовали смо и једном тениском мечу између Зукорлића и његовог пријатеља…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз добре домаћине, није било тешко обићи све знаменитости града у Рашком округу, завирити у сваки кутак институција насталих у време када је Зукорлић био на челу Исламске заједнице.

 

Погледајте тизер целокупног боравка у Новом Пазару:

 

Прво смо обишли Мешихат, а за оне који не знају, Мешихат је највиши верски и административни орган Исламске заједнице, који се бави организацијом верског живота, изградњом и одржавањем објеката Исламске заједнице, сарадњом са исламским организацијама и установама у свету. Тамо нам је домаћин био генерални секретар Самир Шкријељ, који нам је дозволио да „завиримо“ и у кабинет бившег муфтије Муамера Зукорлића, у којем је проводио време, и то 23 године, колико је био на челу Исламске заједнице.

 

У склопу Мешихата налази се и Хајрат, Центар за хуманитарни рад. Главни фокус ове организације су седам Вакуфских кухиња у Санџаку, у којима се свакодневно храни 4.000 породица.

 

Обишли смо и гласило Исламске заједнице „Глас Ислама“, лист о вери, друштву и култури, основан 1996. године, и попричали са главним и одговорним уредником Салахудином Фетићем. Оно што је интересантно је, што је први главни и одговорни уредник, и оснивач био тадашњи муфтија санџачки Муамер Зукорлић.

 

Еспресо је успео да „завири“ и у школу Курана у којој се подучавају сви узрасти правилном учењу Курана, поприча са секретаром Џемилом Дестановићем, и да чује од полазника како им је у овој школи, али и да присуствује читању.

Следећа дестинација била је Медреса Гази Иса – бег. То је средња теолошка школа, иначе једна од најстаријих установа Исламске заједнице. Ушли смо и у њихове спаваонице и учионице и открили како ученици ове школе, из Новог Пазара, Тутина, Сјенице, Рожаја, Пријепоља, Бијелог Поља, Петнице, Прибоја, Пљеваља, Плава, Бара, Подгорице, Драгаша, Пећи, Скопља, Новог Сада, Суботице, Панчева, Беочина, Бора, Београда, и других градова живе.

 

Осмех су нам измамили и најмлађи полазници предшколске установе Реуда, која организује полудневне и целодневне боравке за децу, од јаслица до предшколског узраста.

Оно што смо морали да проверимо, а што је интригирало српску јавност је Факултет за исламске студије. Овај спорни објекат, за који се у медијима представљало да је факултет лично бившег муфтије Зукорлића смо обишли од првог до последњег спрата, попричали са студентима, са продеканом проф. др Адмиром Муратовићем, и сазнали у чему је главна проблематика, око које се подигла велика помпа у медијима.

Такође смо обишли још један објекат за који се говори да је бившег муфтије, и који у медијима представљају као и Факултет за исламске студије, а који нема никакве везе са њим, а то је Интернационални универзитет у Новом Пазару. Обишли смо и ове просторије и урадили интервју са генералном менаџерком овог универзитета др. Елмом Зукорлић, иначе супругом бившег муфтије Муамера Зукорлића. Она нам је причала о спорним акредитацијама, о универзитету, о проблемима са којима се сусрећу, али и о положају жена у исламу, хиџабу..

Ушли смо и у просторије телевизије Санџак и Рефреф радија, где нас је поред др. Елме Зукорлић угостио у директор Медиа центра Салахудин Фетић. Иначе, Санџак телевизија је наследница прве телевизије „Екран“ у Новом Пазару.

Били смо и у БДЗ – у где смо урадили интервју са бившим муфтијом Муамером Зукорлићем, како бисмо после два дана обиласка свих институција сазнали зашто га повезују са криминалом, одакле новац и како су подигнуте све институције које смо обишли..

 

Извор: Еспресо.рс