Издвајамо Православље

НИЈЕДНА ВЛАСТ НИЈЕ ХТЕЛА ДА МУ ПОМОГНЕ а овај човек је створио НАЦИОНАЛНИ ПАРК ПРАВОСЛАВНИХ МАНАСТИРА (ВИДЕО)

Манастири Србије у Парку макета јединствена су туристичка понуда, не само општине Деспотовац, већ и целе Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Налази се на излазу из Деспотовца према Ресавској пећини, са леве стране регионалног пута. Средњовековни српски манастири израђени у размери 1:17 у односу на објекте у стварној величини стална су поставка.

Погледом на макете добија се савршена представа српских цркава у реалности. Ево интересантне приче о њиховом творцу!

Бивши рудар Миленко Илић узео је отпремнину из рудника “Рембас” 2005. године и целокупну уштеђевину уложио у изградњу Парка минијатура најзначајнијих грађевина у Србији. Парк је отворен 2009. године и до данас од априла до новембра има свакодневне посетиоце из читавог света, не само из Србије.

Манасије, Раванице, Горњака, Љубостиње, Каленића, Лазарице, Жиче, Студенице, Петрове цркве, Грачанице, Богородице Љевишке, Високих Дечана, Милешеве стаће, Пећке патријаршије… па чак и руских манастира.

Власт није желела да помогне новчаним средствима, те је Миленко израдио са својих 10 прстију уз много одрицања музеј од националног значаја:

Нико од државних или локалних “културњака” није дао подршку овом пројекту. Бројни политичари, па чак и министри културе који су посетили парк, нису препознали значај ове идеје и понудили помоћ за израду макета.

– Осим тапшања по рамену, од Министарства културе нисам добио конкретну помоћ, рекао је за Новости творац макета, Миленко Илић.

– До сада је десетак страних амбасадора долазило у парк. Они увек питају да ли је држава помогла пројекат. А затим прокоментаришу да парк излази из оквира приватне иницијативе и има национални карактер.

Музеј – парк је затворен само зими. Ево кад га можете посетити:

Овим пројектом пружа могућност свим Србима и људима из читавог света који нису обишли све храмове у Србији да овде, на једном месту, могу то да учине и уживају у њиховој лепоти.

Парк је отворен за посетиоце у периоду од 1. априла до 1. новембра сваке године, са радним временом од 10:00 до 19:00 часова. Цена улазнице је 150 динара за индивидуалне посетиоце, а 100 динара за организоване групне посете.

Обезбеђен је паркинг, а у склопу парка ради кафе – бар са безалкохолним пићима.

Погледајте кратак видео прилог са свим макетама снимљеним изблиза:

 

Извор: опанак.рс