Здравље Издвајамо

Никада не бацајте лимунову кору: Лек из природе уклања болове за 2 сата! (РЕЦЕПТ)

Корицу лимуна најчешће користимо за припрему посластица. Ипак, оно што ретко ко зна јесте да управо лимунова кора може да послужи као делотворан лек

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Познато је од давнина да лимун обилује витамином Ц, али и многим другим, за наше здравље, корисним нутријентима.
Штити од многих болести и као суперхрана је једна од најкориснијих намирница које нам је природа „даровала“.

Садржи биофлавоноиде, пектин, фолну киселину, витамине Ц, А, Б1, Б6, калијум, калцијум, магнезијум, фосфор, манган, а благонаклоно делује на рад јетре, црева, желуца, имуног, нервног и кардиоваскуларног система.

Многи су препознали важност конзумирања лимуна, а истраживање које је показало да свакодневно испијање воде с лимуном на празан желудац чини чуда за здравље, навело је многе да управо на тај начин започињу дан.

Међутим, корицу лимуна најчешће користимо за припрему посластица. Ипак, оно што ретко ко зна јесте да управо лимунова кора може да послужи као делотворан лек. Садржи ниску количину шећера, али обилује алкалним минералима, па на наш организам има алкално деловање.

Корица лимуна делује као антисептик и у алтернативној медицини се користи за снижавање температуре. Есенцијална уља која садржи лимунова кора помаже да се опусте крвни судови, нерви и умањи бол.

Можете у ту сврху да је припремите на два начина. Огулите два лимуна и пазите да с лимуна не скидате дебели део коре који ће захватити и бели слој испод коре. Пазите да скинете само површински слој коре. Ставите је директно на место које вас боли, учврстите газом или завојем и држите два сата. Понављајте поступак два пута дневно.

Други начин употребе лимунове коре у сврху лечења јесте тај да корицу 3 лимуна ставите у теглу и прелијете екстра девичанским маслиновим уљем и затворите. Оставите тако две недеље. Тако добијено уље намажите на упаљено или болно место и замотајте газом. Оставите преко ноћи и бол ће нестати. Уље припремите и имајте спремно за случај да вам затреба. Чувајте на тамном месту.

Извор:вечерњи.хр