Србија

Нико у Србији не води евиденцију о овом важном питању, а може да вам УГРОЗИ ЖИВОТ

Foto: pixabay.com
У Србији се не води евиденција о дозама зрачења којима су пацијенти били изложени током дијагностиковања и лечења на неком од медицинских апарата. Тај податак се не уноси ни у медицински извештај, као ни у историју болести.
У већини земаља ЕУ свако дете и свака одрасла особа имају књижице из којих се види кад, колико пута и које су дозе јонизујућег зрачења примили од најранијег детињства па надаље.

У Србији то, међутим, није случај, али зато постоји тренд да се пацијенти снимају на апаратима који зраче и по неколико пута у пола године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Примера ради, само једним снимањем абдомена на скенеру (ЦТ) добија се иста количина зрачења као да је неко урадио 500 ренген снимака плућа. Тај податак, очигледно никога у Србији не забрињава, с обзиром да из године у годину имамо све више снимања на овом апарату, а пацијенти чак морају да чекају и по шест месеци како би дошли на ред за ову дијагностичку процедуру.

Иницијатива, да сви пацијенти који буду зрачени добију радиолошки пасош, који би спречио непотребно зрачење, и даље стоји као идеја у Агенцији за за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије. Да би се реализовао потребно је још времена. До тада о овоме нико не брине, јер заправо и мали број лекара води рачуна о томе колико пута су пацијенти зрачени.

Радиолог, др Душан Радаковић објашњава да је рендгенско снимање штетно и да свако следеће снимање само повећава дозу зрачења.

Не постоји тачна мера колико пута би пацијент могао да сними, на пример, плућа у току године. Међутим, у ширим дијагностичким методама доза зрачења коју пацијент прими у току прегледа може да достигне дозвољени ниво за шест месеци до годину дана – упозорава др Радаковић.

Он каже да штетно дејство рендгенског зрачења не може моментално да се измери, али да може изазвати промене на ДНК материјалу.

– То се односи на сва снимања на рендгену, али и на скенерима. Тај негативни ефекат је двострук. Утиче не само на појединца већ и на његов генетски материјал. Тачније, промене које су настале на генетском материјалу због зрачења преносе се на будуће генерације – тврди др Радаковић.

Због тога саветује да овакве прегледе треба избегавати кад год је могуће или их треба радити што ређе или с прекидом од неколико месеци. Постоје мање штетни дијагностички модалитети који не зраче, као што су ултразвук или магнетна резонанца, па чак и преглед искусног лекара – клиничара који би до дијагнозе дошао на мање штетан начин.

Количина јонизујућег зрачења у фази дијагностиковања изражава се у милисивертима (мСв) – на пример, један рендгенски снимак плућа даје зрачење од 0.02 до 0.1 мСв.

На пример, током ЦТ прегледа лобање и мозга одрасле особе глава је озрачена са 2 мСв, што је еквивалентно количини јонизујућег зрачења емитованог за 100 рендгенских снимака плућа. Приказивање крвних судова у мозгу, такозвани имиџинг, зрачи 5 мСв што је исто колико и зрачење током 250 рендгенских снимака плућа. Поступак постављања стента у коронарне артерије срца праћен је зрачењем од 15 мСв – као за 750 радиографија плућа.

Има студија из којих се види да је од 20 до 40 одсто ЦТ прегледа непотребно и медицински неоправдано, али се ипак изводе под притиском пацијената и њихових породица.

У Министарству здравља „Блицу“ је речено да су препознали овај јавно-здравствену потребу и да су спремни да преузму мере како би се то у најскорије време регулисало, али је потребно да Агенција за јонизирајуће зрачење прво усвоји Програм радијационе сигурности и безбедности.

Извор: Blic.rs
Фото: Pixabay.com