Србија

Николић се предао после ТИХИХ СИГНАЛА ИЗ МОСКВЕ

Томислав Николић је одлучио да одустане од председничке кандидатуре, мада су га најближи сарадници целог викенда убеђивали да ипак иде до краја у окршају са Александром Вучићем, сазнаје „Блиц“.
Николић је јавно изјавио да ће „Александар бити кандидат на изборима“ и да ће „о функцијама после избора“.

– У протекла два-три дана Николић није одустајао од модела који је јавно изнео, а то је да иде на изборе ако се не испуне његови захтеви. Али, с временом је постало јасније да би ипак више волео да се договори са Вучићем него да иде на изборе – каже извор “Блица” из Председништва

Према сазнањима “Блица”, до ублажавања ратоборног става је код Николића дошло још у петак увече. Наш извор није желео да прецизира због чега конкретно, осим да је током недеље било више разговора појединих функционера Владе Србије са руским политичарима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У суботу је већ било приметно да председник Николић више није толико одлучан и да није реч само о сагледавању обавеза и последица кандидатуре, већ да ту има нешто више – каже “Блицов” саговорник.

Потом је јуче и данас Николић у неколико наврата покушао да се састане са Вучићем. Као што је „Блиц“ све време најављивао, до састанка није дошло, што је од почетка била Вучићева стратегија како би демонстрирао да није спреман на компромисе. Двојица најмоћнијих људи у Србији јесу разговарали, али не лицем у лице, иако је то била жеља из Председништва.

Уследило је вечерас објављено заједничко саопштење Николића и Вучића „о политичко безбедносној ситуацији у земљи и региону“. На први поглед се из саопштења чини да су Вучић и Николић разговарали о свему (регионалним тензијама, Босни, Косову, Унеску…) осим о ономе што највише занима српску јавност. Председнички избори се помињу у само две реченице на самом крају. Ипак, јасно је да су у те две реченице коришћене фразе које су извори „Блица“ из Вучићевог кабинета већ користили описујући Вучићеву поруку Николићу – да ће наставити блиско да сарађују, али у неком другом „филму“…

Извор: Blic.rs