Издвајамо Србија

НИСМО НИ СВЕСНИ БОГАТСТВА: Лежимо на дијамантима, за 1кг белих тартуфа добија се и до 8 000 евра а ево где их све има!

Бели тартуф или другачије кухињски дијамант је врста печурке чија цена достиже од 2000 до 8000 евра по килограму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И управо земља Србија лежи на тим белим дијамантима. На чак 250 локација у Србији пронађено је неколико врста тартуфа. Тачније, пронађено је 13 врста тартуфа, што је скоро половина свих познатих европских врста тартуфа.

Међутим, упркос огромном потенцијалу овај посао у Србији је и даље у почетној фази, а о њему готово да нико и не говори.

Бели тартуф, кухињски дијамант, храна богова или јело аристократа, како га све називају, најцењенија је и најскупља печурка на свету из једног простог разлога- не може се вештачки узгајати, а једино његово станиште је дивљина.

Поред специфичних услова за узгој, тартуфи имају у јединствену арому, која се добија мешавином кише и нетакнуте земље, што даје посебну драж сваком јелу. А сем гастрономске вредности, тартуфи су изузетно здрави јер обнављају сиве мождане ћелије и јачају организам.

Најређи од свих тартуфа је бели тартуф, којег Србија има у изобиљу. Најчешће расте у равничарским пределима испод бора и тополе.

У Србији ова скупоцена посластица може се наћи у западном Срему, јужном Банату, околини Панчева, Ваљева, Бора…

Потражња за тартуфима је огромна на светском тржишту. У Америци можете наћи да средњи хамбургер са тартуфима кошта 5 000 долара, а килограм чоколаде посуте тартуфима чак 6 000 долара.

Погледајте како се траже тартуфи на плантажи уз помоћ паса:

 

Извор: Опанак.рс/Србија јавља