Издвајамо Србија

НИСМО НИ СВЕСНИ БОГАТСТВА: Лежимо на дијамантима, за 1кг белих тартуфа добија се и до 8 000 евра а ево где их све има!

Бели тартуф или другачије кухињски дијамант је врста печурке чија цена достиже од 2000 до 8000 евра по килограму.

Loading...

И управо земља Србија лежи на тим белим дијамантима. На чак 250 локација у Србији пронађено је неколико врста тартуфа. Тачније, пронађено је 13 врста тартуфа, што је скоро половина свих познатих европских врста тартуфа.

Међутим, упркос огромном потенцијалу овај посао у Србији је и даље у почетној фази, а о њему готово да нико и не говори.

Бели тартуф, кухињски дијамант, храна богова или јело аристократа, како га све називају, најцењенија је и најскупља печурка на свету из једног простог разлога- не може се вештачки узгајати, а једино његово станиште је дивљина.

Поред специфичних услова за узгој, тартуфи имају у јединствену арому, која се добија мешавином кише и нетакнуте земље, што даје посебну драж сваком јелу. А сем гастрономске вредности, тартуфи су изузетно здрави јер обнављају сиве мождане ћелије и јачају организам.

Најређи од свих тартуфа је бели тартуф, којег Србија има у изобиљу. Најчешће расте у равничарским пределима испод бора и тополе.

У Србији ова скупоцена посластица може се наћи у западном Срему, јужном Банату, околини Панчева, Ваљева, Бора…

Потражња за тартуфима је огромна на светском тржишту. У Америци можете наћи да средњи хамбургер са тартуфима кошта 5 000 долара, а килограм чоколаде посуте тартуфима чак 6 000 долара.

Погледајте како се траже тартуфи на плантажи уз помоћ паса:

 

Извор: Опанак.рс/Србија јавља

Loading...
loading...
loading...