Србија

НОКАУТ У ПРВОЈ РУНДИ Зашто СНС толико зазире од ДРУГОГ КРУГА ПРЕДСЕДНИЧКИХ ИЗБОРА

Српска напредна странка (СНС) чврсто је решила да на свим могућим изборима демонстрира да је највећа и најјача странка на политичкој сцени Србије. Према том плану, неопходно је да изборне победе СНС буду што убедљивије, по могућству што ближе 50 одсто гласова, јер би сваки слабији резултат могао да се протумачи као почетак пада рејтинга и клецање колена.
Управо је то један од кључних разлога зашто функционери СНС, уз терцирање коалиционих партнера, оволико упорно инсистирају на победи већ у првом кругу предстојећих председничких избора и премијеру Александру Вучићу као председничком кандидату који, према истраживањима, једини има шансе да то и спроведе у дело.

– У одлуци о Вучићевој кандидатури било је и мало страха, мало намерне фаме, али и драматизације да се Томислав Николић избаци из ове приче. Међутим, има мало и опсесије у врху СНС да свака победа мора да буде убедљива и величанствена – каже за „Блиц“ политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Реч је о предострожности у табору СНС, јер није нереално замислити да кандидат опозиције у евентуалном другом кругу, уз удруживање гласова целе опозиције, има шансе за више од 25 одсто гласова. Ако то буде сценарио, могао би да се створи симболични утисак да опозиција јача, а да се у зацементираној позицији најјаче партије јављају прве пукотине. То је потврдио и сам Вучић наводећи да је одлука да се кандидује рационална како би се „смањио ризик од три, четири, пет одсто које би могли да одлуче“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, процена је да ће тако „владајућа коалиција лакше да се супротстави онима који су се ујединили да би Србију вратили уназад“.

Вукадиновићје оценио да један од опозиционих кандидата има шансе да уђе у други круг, али да није толико близу победе. Причом о првом кругу Николић се елиминише као кандидат, иако би он реално ушао у други круг.

– Сасвим је сигурно да би у другом кругу дошло до концентрације и мобилизације опозиционих гласача и снага, али према садашњем стању ствари то и даље не би могло да угрози кандидата СНС ко год он био – каже Вукадиновић.

Ипак, осим убедљиве победе одмах и сада, постоји још неколико разлога за инсистирање на нокауту у првом кругу. За Бобана Стојановића, сарадника на Факултету политичких наука, таква победа је оправдање за Вучићеву кандидатуру и Николићево одустајање од ње.

– Уједињење опозиције око једног кандидата у другом кругу се не дешава први пут, али бих рекао да јесте присутан страх од гласова апстинената и оних који можда неће изаћи на изборе у првом кругу, али хоће у другом – каже Стојановић.

На изборима 2008. године, подсећа Стојановић, у првом кругу Николић је више добио од Тадића, али се у другом ситуација променила у Тадићеву корист. На изборима 2012. било је обрнуто: Тадић је добио више у првом, али мање у другом кругу.

– У другом кругу Николић би имао ову врсту проблема, тако да би и то могло да буде мотив зашто се инсистира на победи у првом кругу и на Вучићевој кандидатури – каже Стојановић.

Дачић о председничким изборима: Милошевић и Тадић су се играли, надам се да неће и Вучић
На нокауту у првој рунди инсистирао је читав врх СНС и коалициони партнери, а посебно Зорана Михајловић, потпредседница владе и функционерка СНС, за којом не заостаје ни њен колега у влади и странци Небојша Стефановић.

Министар Ивица Дачић из табора СПС заговара победу у првом кругу већ као мантру, односно запретио је сопственом кандидатуром, уколико би се изборни резултат довео у питање Николићевом кандидатуром.

– Једино кандидовање Александра Вучића обезбеђује сигурну победу у првом кругу. Нећу да моја судбина зависи од нечијих нереалних амбиција. Вучић плус Дачић једнако је победа у првом кругу – рекао је Дачић и све то још неколико пута поновио.

Извор: Blic.rs