Србија

НОВИ АНТИСРПСКИ СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ „Отрезнимо се, на дајмо Српкињи да буде ректор на универзитету“

Хрватски новинар и теолог Драго Пилсел поднео је хрватском Државном тужилаштву кривичну пријаву против Виктора Кордића, главног уредника хрватског сајта „Дневно.хр“, због, како је Пилсел писаним путем саопштио, неподношљивог говора мржње против припадника српске мањине у Хрватској.
Кордић је на сајту, где је главни уредник, објавио проглас удружења под називом Иницијатива академских грађана „Спасимо Ријеку“ у коме се упозорава на, како стоји у прогласу, системско претварање ријечког универзитета у „академску САО Крајину“, односно на „тихо посрбљавање ријечког Свеучилишта“.

Проглас Иницијативе академских грађана „Спасимо Ријеку“ врви од теорија завере и упозорења да Срби из Хрватске лагано узимају тај јадрански град у своје руке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У неким верзијама Меморандума САНУ 2 апострофира се Ријека као град на који се треба концентрисати у запоседању позиција, посебно у образовању, науци и култури, јер је процењено да су у Ријеци најповољнији услови за остваривање прикривене етничке доминације. Зато је март веома важан месец за будућност Града Ријеке. Позивамо на отрежњење и отпор планском запоседању институција у Граду Ријеци којим би се требала променити културна и политичка физиономија Града – наводи се у прогласу.

Ипак, писцима прогласа највише смета то што би син председника Српског националног већа Милорада Пуповца требало да се запосли на Одсеку за културалне студије Филозофског факултета у Ријеци, као и то што је један од кандидата за место ректора Универзитета у Ријеци Сњежана Пријић Самарџија, по националности Српкиња, преноси „Спутњик“.

Теолог, новинар и писац Драго Пилсел, један је од првих хрватских новинара који је указао на злочине почињене у операцији „Олуја“.

Овај пут, одлучио је да предузме акцију и поднесе кривичну пријаву против оних који у хрватским медијима шире говор мржње према српској мањини. Проглас Иницијативе академских грађана „Спасимо Ријеку“ последњи је у низу напада, који су последњих дана учестали, на хрватске Србе. Десничарска активисткиња Жељка Маркић захтевала је недавно да хрватска држава ускрати помоћ листу Српског националног већа „Новости“ због, како је рекла, вређања хрватског народа и дискриминаторске уредничке политике. Одмах потом су хрватски ветерани захтевали да из Хрватске прогнају српски политички лидери Милорад Пуповац и Војислав Станимировић

Извор: rs.sputniknews.com.