Издвајамо Србија

ОД 15. ЈУНА РОМИНГ У ЕВРОПИ ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ: Ево колико ће коштати позиви, поруке и интернет!

Ово је задњи део слагалице. Од 15. јуна Европљани ће моћи да путују широм Европске уније без наплате услуга роминга – изјавио је потпредседник Европске комисије Андрус Ансип, задужен за дигитално тржиште

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преговарачи Европског парламента, Већа и Комисије договорили су се око регулисања велепродајних цена које телекомуникацијски оператери међусобно наплаћују за услуге роминга, што је задњи елемент који је преостало испунити за коначно укидање наплате роминга у Европској унији од 15. јуна ове године.

Ово је задњи део слагалице. Од 15. јуна Европљани ће моћи да путују широм Европске уније без наплате услуга роминга – изјавио је потпредседник Комисије Андрус Ансип, задужен за дигитално тржиште.

Од 15. јуна сви грађани ЕУ моћи ће да користе своје мобилне телефоне и ван своје матичне мреже по истим ценама које су договорили са својим оператером за коришћење у својој земљи, пише “Јутарњи”.

Три европске институције договорили су највише цене које оператери могу међусобно да наплаћују за услуге у ромингу.

Тако ће велепродајна цена за гласовне позиве од 15. јуна моћи да највише кошта 3,2 цента (3,97 динара), а за СМС 1 цент (1,24 динара).

Што се тиче интернета, договорено је поступно смањење за предстојеће петогодишње раздобље. Од 15. јуна ове године за 1 ГБ ће се наплаћивати највише 7,7 евра (960 динара), а поступним смањивањем доћи ће се на 2,5 евра (310 динара) од 1. јануара 2022. године.

Договор о велепродајним ценама није било лако постићи јер постоје различити интереси земаља чланица. Јужне чланице, које примају највише туриста, међу њима и Хрватска, заузимале су се за што виши ценовни плафон јер су оператери истицали да морају пуно да инвестирају како би могли да пруже одговорајућу услугу за велики број туриста, док су северне чланице желеле што мањи плафон, бојећи се између осталога, да оператери не повећају домаће цене како би надокнадили губитке на ромингу.

Извор:Телеграф.рс