Србија

Од сутра овере само код нотара: Ево колико ће то да вас кошта

loading...
Овере потписа, рукописа и преписа од сутра ће врштити само само јавни бележници у градовима и општинама за чије су подручје изабрани, јер ти послови прелазе у њихову искључиву надлежност, а исто важи и за оверу потписа у вези са предлогом кандидата за предстојеће председничке изборе.
У овере преписа којима ће се бавити нотари, спадају документи за упис у школе или факултете, документације потребне за код конкурисања за посао или за добијање инвалидске пензије… Ту си и овере сагласности родитеља за извођење детета из земље, око купопродаје некретнина, пуномоћја, закупа, овере преписа диплома и разних других докумената…

Ценовник овера

Цене овара су, како за “Новости” каже Миодраг Ђукановић, председник Јавнобележничке коморе, ниже него што су биле код локалних самоупава, али више него у судовима. Примера ради, просечна овера потписа код нотара је 360 динара са ПДВ, у великом броју општина била је и виша од 400, док је у судовима била 160 дианара.

Прем јавнобележничком ценовнику, потпис за приватно лице кошта 360, а за правно 1.260 дианра. Овера прве странице документа је 540, а сваке наредне по 360 динара. Страна овере преписа кошта 270 динара, а излазак нотара на терен је 2.700 динара. Потврда да је неко лице у животу је 540 динара.

Негде и даље судови и општине

Законом о овери потписа, рукописа и преписа, који је усвојен у августу 2014. године, предвиђено је да у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, те послове настављају да обављају основни судови, судске јединице, пријемне канцеларије основних судова, као и општинске управе.

У Србији данас јавнобележничке послове обављају 162 јавна бележника, али и даље постоји 12 подручја основних судова за које није именован јавни бележник, па ће у тим подручјима судова и даље послове овере обављати судови и општинске управе, као што су то чиниле до сада.

Иначе, поред именованих јавних бележника, овлашћење да за овере потписа имају и запослени у канцеларији јавног бележника – јавнобележнички помоћник, сарадник и приправник, те ће послове овере од сутра обављати више од 400 лица.

Како је раније саопштило Министарство правде, то је већи број од броја лица која су у судовима радила послове овере до сада.

Када је у питању овера потписа у вези са предлогом кандидата за председничке изборе, овера тих потписа ће се вршити у јавнобележничким канцеларијама, а у местима у којима није именован јавни бележник – у основним судовима и судским јединицама.

Како општинске управе ни до сада нису имале надлежност за оверу потписа у поступку предлагања кандидата, ове управе те послове не могу и неће вршити ни након 1. марта, навело је Министарство правде.

Извор: Tanjug
Loading...
loading...
loading...