Србија

Од сутра овере само код нотара: Ево колико ће то да вас кошта

Овере потписа, рукописа и преписа од сутра ће врштити само само јавни бележници у градовима и општинама за чије су подручје изабрани, јер ти послови прелазе у њихову искључиву надлежност, а исто важи и за оверу потписа у вези са предлогом кандидата за предстојеће председничке изборе.
У овере преписа којима ће се бавити нотари, спадају документи за упис у школе или факултете, документације потребне за код конкурисања за посао или за добијање инвалидске пензије… Ту си и овере сагласности родитеља за извођење детета из земље, око купопродаје некретнина, пуномоћја, закупа, овере преписа диплома и разних других докумената…

Ценовник овера

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цене овара су, како за „Новости“ каже Миодраг Ђукановић, председник Јавнобележничке коморе, ниже него што су биле код локалних самоупава, али више него у судовима. Примера ради, просечна овера потписа код нотара је 360 динара са ПДВ, у великом броју општина била је и виша од 400, док је у судовима била 160 дианара.

Прем јавнобележничком ценовнику, потпис за приватно лице кошта 360, а за правно 1.260 дианра. Овера прве странице документа је 540, а сваке наредне по 360 динара. Страна овере преписа кошта 270 динара, а излазак нотара на терен је 2.700 динара. Потврда да је неко лице у животу је 540 динара.

Негде и даље судови и општине

Законом о овери потписа, рукописа и преписа, који је усвојен у августу 2014. године, предвиђено је да у градовима и општинама у којима нису именовани јавни бележници, те послове настављају да обављају основни судови, судске јединице, пријемне канцеларије основних судова, као и општинске управе.

У Србији данас јавнобележничке послове обављају 162 јавна бележника, али и даље постоји 12 подручја основних судова за које није именован јавни бележник, па ће у тим подручјима судова и даље послове овере обављати судови и општинске управе, као што су то чиниле до сада.

Иначе, поред именованих јавних бележника, овлашћење да за овере потписа имају и запослени у канцеларији јавног бележника – јавнобележнички помоћник, сарадник и приправник, те ће послове овере од сутра обављати више од 400 лица.

Како је раније саопштило Министарство правде, то је већи број од броја лица која су у судовима радила послове овере до сада.

Када је у питању овера потписа у вези са предлогом кандидата за председничке изборе, овера тих потписа ће се вршити у јавнобележничким канцеларијама, а у местима у којима није именован јавни бележник – у основним судовима и судским јединицама.

Како општинске управе ни до сада нису имале надлежност за оверу потписа у поступку предлагања кандидата, ове управе те послове не могу и неће вршити ни након 1. марта, навело је Министарство правде.

Извор: Tanjug