Здравље Издвајамо

Одбио хемиотерапију: Дека надживео лекаре и открио рецепт којим се решио рака(ВИДЕО)

Умро је од старости, а рак који му је дијагностикован пре више од 45 година, одавно није постојао у његовом телу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када су лекари Стаматису Мораитису, грчком ратном ветерану 1976. године дијагностиковали неизлечиви рак плућа, он се помирио са тим да ће умрети. Нико није ни слутио да ће Стаматис постати човек којег ће ББЦ тражити због чудесног излечења да би са њим урадио интервју!

Наиме, давне 1976. године, девет различитих доктора рекло је Стаматису да му је остало шест месеци живота, с тим да би требало одмах да крене на хемиотерапију. Како није желео да се подвргне овом третману, хемиотерапију је одбио и вратио се у родну Икарију, острво у Грчкој.

Након тога, догодило се нешто невероватно!

На самом почетку, почео је да пати од депресије, па је по цео дан био у кревету, а његова супруга и мајка су бринуле о њему.

Једног дана, вратила му се вера и жеља за животом, додуше кратким јер је мислио да му је још мало времена остало. Кренуо је активно да живи – недељом ујутро пењао се на брдо на којем се налази грчка православна црква у којој је његов деда био свештеник. Почели су да га обилазе његови пријатељи, када су сазнали да се вратио у родни крај и сваки дан би са њима причао сатима уз две флаше локано произведеног вина.

„Бар ћу умрети срећан“, понављао је тада Стаматис.

Наредних месеци из неког разлога је почео да осећа снагу. Једног дана, одлучио је да засади свој врт. Није очекивао да ће доживети плодове тог врта, али је то био добар разлог да ужива на сунцу и свежем ваздуху поред мора.

Прошло је шест месеци, али Мораитис није умро. Уместо смрти, побрао је своје поврће, очистио породични виноград, поново се саживео са острвом, почео да ради у винограду, будио се рано и по цео дан проводио у природи. Сам себи је правио ручак са поврћем из своје баште. Кад би дошло вече, отишао би у локалну кафану где је играо домине до дуго иза поноћи.

Године су пролазиле. Он је био све здравији, тако се осећао. Надоградио је своју кућу са још неколико соба, а годишње је производио и до 1.500 литара свог, домаћег вина.

Након 40 година таквог живота, доживео је 97 година, када је схватио да није умро и одлучио је да посети лекаре са својим налазима како би проверио шта се догодило. Покушао је да нађе исте оне лекаре који су ми прогнозирали 6 месеци живота, али је сазнао да их је све наџивео.

Мораитис је умро када је имао невероватне 102 године, срећан и здрав. Умро је од старости, а рак који се спомињао, више није постојао.

Шта се догодило?

„Болесном човеку не треба толико медицина колико му је потребна вера, воља и враћање природи. За здравље је потребна регенерација тела и духа. Место у које се вратио, Икарија, позата је по здравој храни. Мештани тог острва готово да ни не знају за болести срца или рака. Оне су тамо веома ретке“, рекли су научници након истраживања овог необичног случаја и закључили да је медитеранска исхрана дефинитивно одиграла кључну улогу.

Девичанско маслиново уље, рукола, швајцарска блитва, угљени хидрати, сочиво, хлеб од житарица целог зрна, оригано, першун и влашац одличне су намирнице које се на острву Икарија користе свакодневно. Такође, тамо се црвено месо не једе више од једном недељно.

„Можда немамо много новца, али увек имамо храну на столу и забављамо се са породицом и пријатељима. Не журимо све да обавимо преко дана, па понекад радимо и по ноћи. А на крају дана не одемо на двосед да гледамо ТВ, већ се дружимо и смејемо“, говоре мештани Икарије.

Посебност живота у Икарији која лечи све болести је у томе што нико не жури да живи. Све што једу и пију сами производе у својој башти. Пуно пешаче, и по 20 км на дан, а поподне цело село одмара. Пуно се смеју и друже као породица и као пријатељи. Испијају својом руком направљено вино, али и пуно чаја и једу своју храну. Живе без икаквог стреса и због тога су срећни. Јурњава за новцем код њих не постоји.

Рецепт за излечење на темељу живота у Икарији:

– Медитеранска дијета
Много, по могућству, сировог и домаћег поврћа. Избацити месо у потпуности или га ограничити на један оброк недељно. Домаће маслиново уље, семенке, житарице. Домаћи хлеб са житарицама целог зрна. Домаће воће и поврће. Не заборавите рибу!

– Много чаја
Чај има диуретска својства и има могућност да избаци све отрове из тела, ако је домаћи наравно.

– Одмор
Одмарајте ако сте уморни. Не присиљавајте свој организам на живот уз мало сна. Људи који поподне одмарају бар 5 пута недељно по пола сата, имају 35% мању шансу за кардиоваскуларна обољења. Такође се смањује и хормон стреса.

– Будите активни у природи
Шетајте, упијајте сунце и море или зеленило, шуму, траву. Радите, градите, садите. Осећајте се корисно.

– Не јурите са животом и ослободите се страхова и стреса
Дружите се са пријатељима и породицом, пуно се смејте и не очекујте од живота ништа. Једноставно се препустите лепоти живота. Уколико је могуће, преселите се у место без смога, у место без отрова у ваздуху. У место где вас нико неће терати или присиљавати на било шта.

„Живите живот и заборавите на болест. Живите као да је уопше немате, као да не постоји“, говорио је Стаматису и дао себи још 45 година, уместо прогнозираних 6 месеци.

Извор:дневно.хр