Србија

ОДЈЕКНУЛО КАО БОМБА! ПУТИН БРАНИ НАШЕ ИНТЕРЕСЕ: Не дам војску Косова, Албанци не играјте се с ватром!

Русија, на челу са председником Владимиром Владимировичем Путином, никада и нипошто неће дозволити албанским екстремистима да формирају војску лажне државе Косово!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај одлучан став Кремља саопштио је у суботу руски амбасадор у Тирани Александар Карпушин, који је поручио да би стварање војске на Косову било супротно Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Амбасадор Карпушин је, како сазнајемо, из Москве добио налог да пошаље јасну поруку Албанцима да се не играју ватром и не покушавају да изазову нови рат са Србијом! У саопштењу амбасадора Карпушина, које су пренели и приштински медији, каже се:

„Изјаве шефа Пентагона Џејмса Матиса о формирању војске Косова су непродуктивне и бескорисне. Резолуција 1244 СБ УН не дозвољава ни стварање постојећих Косовских безбедносних снага (КБС), а поготову не некакве нове војске. Став Руске Федерације, државе коју представљам, јесте да никада неће подржати ту идеју…“

Каријерне дипломате са којима смо разговарали кажу да је ова порука руског амбасадора заправо још једна потврда Москве да ће одлучно бранити националне интересе Србије.

– Господин амбасадор је то рекао умивеним, дипломатским језиком, а кад се преведе на обичан језик, порука гласи: Нећемо никада дозволити да Косово добије војску и бранићемо српске интересе без обзира на све. Ова порука је упућена пре свега албанским политичарима, али и америчкој администрацији, која мора да схвати да је прошло време када је Русија само посматрала шта се дешава на Балкану – каже један од саговорника.

Извори Информера блиски руском Министарству спољних послова потврђују да је идеја о стварању војних снага озбиљан тест и за руско-америчке односе.

– Председник Путин је јасно поручио својим сарадницима и дипломатама да, док је он у Кремљу, Албанци неће моћи да формирају своју војску на Косову. Ако Американци буду инсистирали на томе, биће озбиљних проблема на релацији Москва-Вашингтон… Тешко је заиста поверовати да би Трамп због неког тамо Косова ризиковао сукоб са Русијом – објашњава извор, који подсећа да шеф Пентагона Џејмс Матис након именовања на ту функцију никада није рекао да Косово треба да добије војску.

– Генерал Матис то никада званично није рекао. Постоји само информација да је о томе причао на „саслушању“ у Конгресу пре избора на функцију, али то званично никада није потврђено… – наглашава саговорник.

И док нико од званичника није јуче коментарисао наша сазнања, аналитичар Бранко Радун каже да Албанци сада намерно изазивају немире на Косову како би на себе привукли пажњу САД.

– Србија треба да поздрави поруке које долазе од Русије, јер једино одатле имамо озбиљну подршку. С друге стране, Албанци су имали значајну подршку бивше америчке администрације, а сад покушавају да лобирају и код нове администрације. Они желе да направе притисак и створе тензије на северу Косова, па да онда кажу: „Да имамо војску, било би другачије.“ То је њихова стратегија… – објашњава Радун.

Руси поштују право

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић тврди да је став Русије сасвим исправан јер представља поштовање међународног права.

– Западни центри моћи несумњиво подржавају формирање војске Косова, чиме се крши Резолуција 1244. Русија је, с друге стране, одувек подржавала њену доследну примену и била на страни одбране међународног права. Не заборавимо да су ту резолуцију донеле Русија, Кина, Француска, Велика Британија и САД. Међутим, данас је само Русија и Кина поштују, а остали су је, како се чини, заборавили – објашњава Јовановић.

Овакав став дели и бивши пуковник Контраобавештајне службе Александар Петровић, који истиче важност подршке коју добијамо од Русије.

– Мислим да ће јако важан бити први сусрет Путина и Трампа. Они ће том приликом одлучивати о ситуацији на Балкану. У сваком случају, нова администрација САД неће бити тако попустљива према Приштини као претходна. Не знам да ли ће успети да формирају ту такозвану војску Косова, али тамо већ постоје Косовске безбедносне снаге, које су такође формиране у супротности са Резолуцијом 1244 – закључује Петровић.

 

Извор: Informer.rs