Здравље Издвајамо

Опоравља срце, спречава рак дебелог црева, сузбија Алцхајмер: Невероватне моћи кикирикија!

12 својстава кикирикија могу се сврстати у користи које има овај плод– од здравља до лепоте

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

икирики је пореклом из Јужне Америке и припада породици махунарки, исто као сочиво, пасуљ или соја. Он не само да је одличног укуса, већ је богат мастима, протеинима и другим здравим хранљивим састојцима.

Кикирики је добар извор протеина и у себи има висок садржај есенцијалних витамина, минерала и биљних једињења. Предности кикирикија су различите, па их свакако треба додати на листу свакодневне исхране. Међутим, због високог садржаја масти и калорија које има кикирики, не би требало да се претерује.

Ових 12 својстава кикирикија могу се сврстати у користи које има овај плод– од здравља до лепоте.

Добар је за здравље срца

Међу користима које има кикирики за здравље човека, чини се да је ова најпознатија. Захваљујући високом нивоу мононе засићених и полинезасићених масти, кикирики могу одржавати људско срце здравим.

Конкретно, олеинска киселина код кикирикија може у крви да смањи лошхолестерол (ЛДЛ) и повећа добар холестерол (ХДЛ). Стога је кикирики у стању да спречи мождани удар и коронарна обољења повећањем здравих липида у крви.

Спречава камење ужучи

Процењује се да камен у жучи погађа између 10 и 25 одсто одраслих у свету. Честа конзумација кикирикија може значајно да смањи ризик од камена у жучи. Према студијама, само 30 грама кикирикија дневно може помоћи да се умањи ризик од ове појаве чак и до 25 одсто.

Побољшава памћење

Кикирики се често назива „храном за мозак“, јер садржи витамин Б3 који је одличан за функцију мозга, као и за побољшање меморије. У себи садржии флавоноид који се зове ресвератрол, а који може да побољша проток крви у мозгу за око 30 одсто.

Бори се против депресије

Серотонин је хемикалија која је важна мозгу и која помаже у регулисању расположења. Неадекватно лучење ове хемикалије резултира депресијом. Срећом, аминокиселина триптофан у кикирикију може да помогне ослобађању серотонина, па је због тога кикирики способан да победи депресију.

Подржава трудноћуи штити плод

Кикирики се сматра добрим извором фолне киселине, која је важна женама током трудноће. Према истраживањима, жене које конзумирају 400 грама ове киселине пре и у раној фази трудноће, биле су под много мањим ризиком да беба има одређене неуролошке проблеме.

Конзумирање кикирикија током трудноће такође смањује и ризик од неких уобичајених алергијских болести као што је астма код деце.

Спречава Алцхајмерову болест

Многе студије су показале да конзумирање намирница које су богате ниацином као што је то кикирики, може смањити ризик од појаве Алцхајмерове болести за око 70 одсто. Само четвртина шоље овог плода представља четвртину дневног уноса ниацина.

Пружа блиставу и затегнуту кожу

Састојци у кикирикију одржавају кожу сјајном и блиставом. Осим тога, дијететска влакана у овој биљци помажу да се организам ослободи вишка токсина, чиме кожа постаје беспрекорно мека и сјајна. С друге стране, кикирики са својим садржајем магнезијума у себи може да смири нерве, крвне судове и мишиће да би убрзао проток крви у кожу.

Спречава губитак косе

Међу користима које кикирики има за лепоту налази се превенција од губитка косе. Захваљујући витамину Ц који је користан у повећању производње колагена, кикирики може спречити губитак косе. Исто тако, Ларгинину кикирикију је састојак који се користи у многим третманима лечења ћелавости док омега 3 масне киселине могу ојачати фоликуле длаке и свеукупни раст косе.

Спречава боре и старење

Превремени знаци старења, као што су промена боје, боре и смањена еластичност коже, спадају у једну од највећих козметичких брига. Насрећу, кикирики има значајну количину витамина Ц који је неопходан за производњу колагена. У суштини, колаген је важан да се здравима одрже тетиве, хрскавице и кожа. Дакле, једење кикирикија побољшава чврстину коже, као и њену еластичност и свежину.

Извор: БастаБалкана.цом