Издвајамо Регион

ОСНИВАЧ ЕГЗИТА НАПАДНУТ У ЗАГРЕБУ, ДОК ЈЕ ДРЖАО БЕБУ У РУКАМА: „Мајку ти четничку, средићемо и тебе и децу!“

Организатор, оснивач и директор Егзита Душан Ковачевић и његова породица вербално су нападнути у четвртак увече у Загребу.

Након конференције за медије на којој је најављен Егзитов Си стар фестивал, који ће се одржати у Умагу, неколико насилника је на улици приметило српске регистрације на Ковачевићевом аутомобилу и уследио је напад.

Ковачевић је рекао да је са породицом, женом и двоје деце, на паркингу вербално нападнут уз псовке и претње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Имали смо неких обавеза у Умагу, па сам повео целу породицу да спојимо посао и задовољство за викенд. Ту ноћ смо спавали у Загребу, док смо паковали ствари да кренемо за Истру, ја сам био са супругом и две бебе, једном од четири и другом од 22 месеца, пришла нам је група од нека три-четири старија човека од четрдесетак година, видно алкохолисаних, и почели су да псују ‘мајку четничку’ и говоре ‘како вас није срамота да долазите у Загреб’. Пришли су нам на неких пола метра и тражили реакцију и неки физички сукоб. Држао сам бебу у рукама у том тренутку. Жена и ја смо се само погледали, ћутали смо и чекали да се издивљају. Шта смо могли, ту су нам била мала деца. Сачекали смо да се издивљају, то је трајало онако, неко време и онда су отишли уз поруку да, ако се вратимо, ће средити и нас и децу – рекао је Ковачевић.

Он је додао да нису поднели пријаву одмах, јер је било касно и јер су морали стићи у хотел у Истри да деца одспавају.

– Нисмо то урадили одмах, јер знамо да би трајало сатима. Размислићемо да и то евентуално урадимо. Али кажем, дословно се осећало да би последице биле много теже да сам им упутио иједан поглед или да сам им нешто рекао – казао је Ковачевић.

Нагласио је како има много пријатеља у Загребу, Хрвата, Срба и Бошњака, и рекао је како овај инцидент нема везе с нормалним људима у Хрватској, али како је било и изузетно непријатно.

Уз овај инцидент, дошло је до још једног. Како нам је испричао Ковачевић, на конференцију је, осим њега и његове породице, дошло још неколико колега из организације Егзита и сви су путовали с породицама. У другом делу града је нападнута једна његова колегиница, која је такође у време инцидента била с дететом.

– Сви смо путовали породично. Она је чекала мужа с дететом у аутомобилу и њој су пришли неки младићи стари око двадесетак година и почели су да пљују по њеном аутомобилу. Када их је питала што то раде, рекли су јој да јој је боље да ћути како не би лоше прошла.

Поновио је како има много пријатеља у Загребу и како ће сигурно још долазити у Хрватску, али је рекао и како ће након овог инцидента дефинитивно два пута размислити хоће ли са собом водити и децу.

– Врло је непријатно када су деца уплетена у такву ситуацију – нагласио је Ковачевић.

Додао је и како су прошле године покренули иницијативу која се звала ‘Тиха балканска већина’ где су уметници и јавне особе из региона поводом свих растућих тензија у региону упутили једно отворено писмо.

У писму су рекли како је пре 25 година већина људи хтела нормалан живот и није хтела да ратује, али их је гласна мањина надјачала и тако је дошло до свега што се издешавало, али како то више не може проћи. Добри људи са свих страна морају се ујединити и спречити те мрачне типове да нас опет заваде и да нас опет увуку у неки циклус ратова, стајало је у писму.

– Мислим да је јако важно да се при сваком таквом инциденту диже глас и да се нормални људи окупљају и комуницирају. То је уосталом оно што и ми радимо са Егзитом од његовог оснивања и што је јако важно, да нормални људи нормално комуницирају – закључио је Ковачевић.

 

Извор: Индеx.хр