Издвајамо Свет

Откривени до сада непознати детаљи првог телефонског разговора Трампа и Путина

Трамп није био припремљен за разговор са Путином, консултовао се, прекидао разговор

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички председник Доналд Трамп је у првом телефонском разговору с руским колегом Владимиром Путином критиковао и назвао лошим по САД споразум из 2010. којим су се Вашингтон и Москва обавезали на смањење броја нуклеарних бојних глава, саопштили су неименовани амерички званичници.

Када је Путин у телефонском разговору 28. јануара предложио проширење споразума познат као “Нови СТАРТ”, Трумп је направио паузу да би се код саветника распитао о садржају споразума, тврде двојица актуелних и један бивши амерички званичник, преноси Ројтерс. После тога, Трамп је Путину рекао да је реч о једном од неколико лоших споразума које је склопила администрација бившег председника Барака Обаме и додао да “Нови СТАРТ” фаворизује Русију.

Бела кућа није желела да коментарише ове наводе, а британску агенцију је упутила на званично саопштење у ком се “Нови СТАРТ” уопште и не спомиње. Агенција Ројтерс напомиње да није имала увид у белешке о разговору, а да Кремљ је био недоступан за коментар.

“Нови СТАРТ” може да буде продужен за још пет година после 2012. заједничким договором. Ако две највеће светске нуклеарне силе не договоре нова смањења, имаће одрешене руке што ће потенцијално припремити терен за нову трку у наоружању. Споразумом “Нови СТАРТ” предвиђен је рок до фебруара 2017. да САД и Русија смање број распоређених нуклеарних бојних глава на 1.500, што је најмања количина у неколико деценија. Ограничава се и број распоређених ракета на копну и подморницама као и број бомбардера који могу да носе нуклеарно оружје. Амерички Сенат је ратификовао “Нови СТАРТ” у децембру 2010.

Током изборне кампање 2016. Трамп је рекао да је Русија била лукавија при склапању споразума, али је нетачно, тврдио је, да споразум омогућава Русији наставак производње нуклеарних бојних главе, а то не допушта САД.

Телефонски разговор с Путином повећао је већ постојећу забринутост јер се чини да Трамп није примерено припремљен за разговоре са страним лидерима, примећује британска агенција. Ројтерс наводи да је Трамп, у разговору с Путином, говорио и о сопственој популарности.

Уобичајено је да председник пре таквих разговора прими писани сажетак што га саставља Савет за националну безбедност у сарадњи с низом агенција, међу којима министарства спољних послова, одбране и обавештајних служби.

Прије разговора саветник и усмено упознаје председника с материјом. Извори наводе да Трамп није био усмено информсан пре разговора с Путином.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг